Култура Общество

Представителния танцов състав „Чавдар“ ще се представи през пазарджишката публика

Написано от ПЗИНФО

На 23 юни от 19:00 ч. на пл. „Константин Величков“ представителен танцов състав „Чавдар“ ще представи годишната си продукция. За първи път пред пазарджишка публика съставът ще представи най-новият танц „Шопски заигравки“ с авторската хореография на Иван Андров и музиката на Иво Ралчев.

Танцът, върху който ръководителят на състава работи близо три години вече впечатли професионалистите на конкурса „Оро се вие, цървули се кинат“ в с. Първомай проведен през изминалият уикенд. Там танцьорите в група до 18 години спечелиха първо място. Вложената енергия и вдъхновение, автентичния дух, но и съвременен подход съчетани в стилна хореография не останаха незабелязани от Телевизия „Родина“. Екипът на телевизията даде Специална награда – безплатно заснемане на видеоклип на танца и излъчване по телевизионния канал.

По-рано този месец ПТС „Чавдар“ спечели и първо място на Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” в град Свиленград с блок-програма от 20 минути.

***

„Чавдар“ е един от първите танцови състави създадени в България. През 2021 година съставът чества 75 години, през които танцьорите са водени от следната творческа философия: „Да твориш, означава да танцуваш с гласа на сърцето си, с цялата отдаденост на душата си“.

                    

Коментари