Политика

Представители на ЦИК проведоха обучение на членове на общински ОИК в областта

Пазарджик В пленарна зала на общински съвет Пазарджик, членовете на Централната избирателна комисия Александър Андреев и Ивайло Ивков, днес проведоха обучение във връзка с предстоящите местни избори и провеждането на национален референдум.

 

На срещата присъстваха представители на Областна администрация, на ОД на МВР, на РД ПБЗН, на „Информационно обслужване”АД и на всички общински избирателни комисии от област Пазарджик.

Г-н Андреев и г-н Ивков запознаха членовете на общинските избирателни комисии с методическите указания на ЦИК. Приета е вече втора част на указанията, която се отнася до самия изборен ден. Ще бъде спазена практиката от минали избори, протоколите да бъдат първо приети и след това да започне тяхното сканиране, за да няма излишно забавяне. Първо ще бъдат обявявани решенията за избор на кметове, за да може своевременно да се обявят и решенията за балотаж, където ще има, и да се върви по процедурата за потвърждаване на бюлетините за него. След това ще бъде обявен изборът за общински съветници.

 „Тези избори ще бъдат по-продължителни и по-различни от гледна точка на преброяването, в сравнение с изборите от 2011 г.", каза Александър Андреев. По думите му допълнително затруднение в чисто психологически и физиологически аспект ще създаде и смяната на астрономическото време, която съвпада с датата на изборите на 25 октомври.

Участниците в обучението зададоха редица въпроси, свързани с организацията и техническото обезпечаване на изборите.  

Коментари