Любопитно

Празник на ягодата в Розово

Розовски вриз

В Розово отбелязаха денят на ягодата. В третата неделя на месец юли жителите на селото се събират на традиционен събор в местността Розовски вриз. Дълги години ароматните розовски ягоди са били основен поминък на местното население, което и сега е основание за честването им. Днес обаче в Розово ягоди произвеждат едва трима – четирима, а количествата плод са много малки.

Според кметът на селото Йорданка Петкова причината за загиването на този поминък е завръщането към традиционното за Розово отглеждане на розови насаждения. Именно розите стават причина през 1934 година селото да получи настоящето си име. В годините на ТКЗС обаче на розовци им е наложена отглеждат ягоди.

По случай празника розовци бяха поздравени от народния представител Десислава Костадинова. При откриването на празника тя заяви:„Знам, че през годините тук са отглеждани и прибирани стотици тонове ягоди. Днес тези количества са по-малки, но запазването на този поминък, вярвам рано или късно, пак ще се разрасне. Природата ви е дала необходимото за това – чист въздух, планинска вода и работливи ръце“.

Кметът на Брацигово Васил Гюлеметов пък директно предложи вместо празник на ягодата да има празник на розата.

Никой обаче не се усъмни, че празник ще има и догодина, защото кметът Петкова бе категорична, че и една ягода да има празник ще се състои.

Коментари