Общество Политика

Почерпка, клетва и напускане на Пленарна зала при редовната сесия на ОбС

Пазарджик С напускане на общински съветници от Пленарна зала започна редовната сесия на ОбС – Пазарджик. Всъщност, събирането на ситипарламента започна ведро – с цветя за рожденичката Албена Кантарджиева и новият татко Александър Кобаков, сдобил се преди дни с дъщеричка, и клетва на Живко Дишков, който заменя в ОбС Десислава Тодорова. Тя от своя страна сменя залата в Пазарджик с тази в Народното събрание.

 

И дойде време за дневния ред. Една от извънредните точки беше за референдум на тема да поеме ли Общината дългосрочен дълг. Предложението от кмета Тодор Попов в редовните точки от дневния ред е  под формата на банков кредит в размер до 15 млн. лв. Същият ще бъде, цитирам: "… предназначен за рефинансиране на облигационната си емисия с остатъчен размер 2 812 500 евро, рефинансиране на револвиращ банков кредит поет от Уникредит Булбанк АД с остатъчен размер 5 431 490 лв. и за мостово финансиране изпълнението на проекти по програми финансирани от оперативните и други програми на ЕС в размер до 4 000 000 лв."

Кметът Тодор Попов напомни, че тегленето на общинские имало обществено обсъждане по предложението за поемане на дълг от Общината е законово регламентирано, а за разглежданото днес е имало и обществено обсъждане, на което не се е явил никой. Предложението за референдум по темата Попов определи като ексцентрично. Съветникът Чавдар Чавдаров репликира кмета, че тълкува закона превратно и цитира текст в него, според който решение като поемането на общински дълг може да бъде взето и след допитване до обществеността. Липсата на интерес към обществените обсъждания Чавдаров обясни с факта, че се правят през работно време и гражданите не могат да вземат участие.

В крайна сметка извънредната точка за провеждане на референдум с питане за поемане на  дълг от Общината, не беше прието. „За” гласуваха само 16 съветници. Дълго след гласуването съветникът Благо Солов репликираше от място и в крайна сметка той и още седем съветници напуснаха Пленарна зала.

А при разглеждането като редовна точка от дневния ред на ОбС, предложението беше прието само с един „въздържал се”.

Коментари