Институции

Попов за коледната украса, чистотата и спорта

Написано от ПЗИНФО

Бившият кмет на Пазарджик Тодор Попов даде пресконференция, на която постави няколко въпроса свързани със споделеното от действащият градоначалник Петър Куленски, че цената за монтаж и поддръжка на тазгодишната празнична украса е била оптимизирана от близо 260 000 лв на 126 000 лв с ДДС, което да отговаря на реални пазарни стойности за този тип дейност. От общината споделиха, че качеството и количеството няма да бъдат орязани за сметка на намалената повече от два пъти сума. Според бившият кмет Тодор Попов всяка промяна в параметрите на договора, сключен на основание на проведена обществена поръчка би било сериозно нарушение на закона.

„Фирмата, е спечелила прозрачна и законосъобразна процедура по обществена поръчка, с която има сключен договор за същата през месец октомври. Той е на стойност 261 000 лв., като в тази сума са включенио и 37 000 при необходимост“, поясни Попов. Той допълни, че във въпросния договор има три важни реквизита, един от които е подмяна на стари, тоест т.нар. ремонти, защото това е украса, която се използва вече 7-8 години.
Според екскмета спрямо фирмата, спечелила поръчката е проявен настиск, по отношение на обема, включително и да не се прави ремонт.

„Това знаете ли какво означава – означава, че потенциално всеки един ден или нощ може да се случи инцидент, защото ремонтите са свързани най-вече с обезопасяване на всички елементи. Хора, става въпрос за ток“, сподели притесненията си Попов.
В тази връзка той че очаква да види сключен анекс, в противен случай се правят внушения. Бившият кмет коментира и план сметката за такса битови отпадъци, за която още при внасянето и в Общинския съвет не стигат 7 милиона лева.
„Внасяш план сметка в Общинския съвет за 18 млн, а към този момент ние събираме 11 млн лева, от къде ще се вземат тези пари?“, попита Попов. Той уточни, че общият недостиг на средства, свързани с чистотата може да достижне 19 милиона лева.

Тодор Попов коментира и темата с професионалния спорт и прогнозира срив на това, което е постигнато до момента във футбола, волейбола и баскетбола. Опасенията са, че при липсата на средства, няма да бъде платен лиценза на ФК Хебър, което ще е пагубно за футбола в града.

А днес от самият клуб обявиха спасителна кампания, като пуснаха билето от 15 лв. за мача с Левски в сряда. Билети вече се продават и за мачовете на волейболният лидер във временното класиране, който обаче ще продължи без изявените си имена.

В същото време днес Тодор Попов обяви, че очаква да види каква ще е съдбата на симфоничния оркестър, ансамбъл Пазарджик и другите големи състави в Пазарджик. Той посочи, че издръжката на професионалните формации е била 700 – 800 хиляди лева на година.

На въпрос дали е оставил общинската хазна празна той отговори, че в общината всеки ден има постъпления от местни данъци и такси, а държавата превежда субсидии всеки месец.

Коментари