Общество

Поне за ден оставете цигарите, призовава РЗИ

Пазарджик РЗИ Пазарджик призовава: „Не на тютюнопушенето! Поне за ден оставете цигарите!“ Апелът е по повод днешния Световен ден без тютюн. През 2017 г. Здравната инспекция организира поредица от инициативи, целящи привличане на общественото внимание към рисковете за здравето от употребата на тютюн и намаляване нивата на неговото потребление.

 

Всяка година в резултат на тютюнопушене в света умират  6 милиона души, показват данните на Световната здравна организация. Ако не се активизират усилията за ограничаване употребата на тютюн и тютюневи изделия, тази цифра ще нарасне на 8 милиона към 2030 г. 

РЗИ организира информационно-скринингова кампания, която преминава под мотото: „Тютюнопушенето – заплаха за здравето и развитието“. Кампанията е насочена към широк кръг от хора и планираните мероприятия включват участието на различни възрастови групи. Ще се извършват измервания на въглероден оксид  в издишан въздух и количество на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи в изнесен Кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушенето. 

В днешния ден, между 12.00 и 13.30 часа, в ПГИМ Пазарджик ще бъде направена демонстрация с, с кукла Сю и дрегер за измерване на въглероден монооксид. Учениците ще получат и „Пътеводител за отказване от тютюнопушенето“. След 10.00 часа пък в инспекцията е Ден на отворените врати. За посетителите ще има ККОТ с измерване на въглероден монооксид в издишан въздух, измерване степента на никотинова зависимост с теста на Фагерстрьом и предоставяне на информационен материал „Пътеводител за отказване от тютюнопушенето“. От началото на седмицата  в Дневен център за работа с деца, с. Алеко Константиново се проведе инициатива – рисунка на тема „Аз избирам свят без тютюнев дим“, а в Областна администрация гостува изнесен ККОТ. Експерти от РЗИ запознаха също децата от ДГ „Веселка“, с. Ивайло и учениците от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Ракитово с вредата от тютюнопушенето и направиха демонстрация с пушещата кукла Сю.

В хода на кампанията се предоставят здравно-промотивни материали: „Патилата на Мравчо или колко опасни са цигарите“, плакат „Избери свободата“, „Пътеводител за отказване от тютюнопушенето“ и стикери предоставени от МЗ, филмите: „Денят на Яна“, „Дим“, „Невидимият“, „Пушенето забранено“.  

 

Коментари