Криминално

Полицията с акцент върху икономическите престъпления през октомври

Пазарджик През изминалия месец Областната дирекция на МВР в Пазарджик акцентира предимно върху работата в направление на икономическите престъпления. Тъй един от най-важните принципи за ефективност при събиране на данъчни задължения, такси и налози е извеждането на икономиката на светло се постави акцент върху проверки на територията на всички общински центрове и по-малки населени места.

 

В тези инспекции бяха включени според възможностите им и служители от други държавни институции като НАП-Пловдив, ОД „Безопасност на храните”, РЗИ, Областната инспекция по труда, общинските администрации и др. Основната дейност беше възложена на структурите на полицейските управления в областта, както и на сектора „Противодействие на икономическата престъпност”. От проверените над 850 обекта се оказа, че около 120 са незаконни, тоест функционират в разрез с всички изисквания за дейността на един легален търговски обект. Проверките установяват липса на всякаква регистрация като юридическо лице или едноличен търговец, липса на касови апарати, липса на документи за произход на стоката, липса на трудови договори. Той-голям е делът на тези обекти в сивата икономика в пазарджишкия ромски квартал „Изток”. Извършва се нерегламентирана търговия с перилни препарати, парфюмерия и козметика, дрехи и текстилни изделия, стоки за бита, търговия с месо и още видове търговска дейност. Там където са установени подобни случаи са съставени необходимите документи и информацията се изпраща регулярно към другите държавни контролни органи, най- вече към НАП.

В контекста на тези дейности по време на полицейски операции сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР и полицейските управления в областта са установили и иззели в рамките на месец октомври общо 34 000 къса с цигари, 4037 литра високоградусов алкохол и около 120 килограма сух нарязан тютюн. В магазинната мрежа са засечени и иззети 525 кг птиче месо и 94 кг млечни продукти с неизяснен произход, както и 730 спортни облекла и аксесоари носещи логото на известни търговски марки и търгуващи се нелегално в магазинната мрежа.               

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик 

Коментари