Криминално

Полицията попадна на 70 незаконни търговски обекта

Пазарджик

Ежедневна и целенасочена е дейността на структурните звена от ОДМВР-Пазарджик по противодействие на икономическите престъпления и закононарушения. Целта е да се ограничи силно подобна дейност и да се създадат условия за активно събиране на дължимите данъци и такси в държавния бюджет.

В резултат на извършените проверки на територията на цялата област от страна на служителите от районните управления в Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Септември и Велинград, както и на колегите им от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” са установени 70 незаконни търговски обекта извършващи дейност „на тъмно”. Собствениците им не са регистрирани като юридически лица или еднолични търговци, не разполагат с касови апарати и не заплащат такси за лицензи там където извършването на дейността го изисква. Така се ощетява както държавния, така и общинските бюджети.

Най-много от тях /59 броя/ са установени на територията обслужвана от РУ-Пазарджик и в частност в пазарджишкия квартал „Изток”. 9 незаконни търговски обекта за засечени да функционират във Велинград, по 1 в Пещера и Септември. Там където полицейските органи установят нарушения, чието документиране е извън техните компетенции незабавно се сигнализират съответните държавни или общински органи имащи отношение по тях, а именно структурите на НАП, Агенция „Митници”, Областна дирекция „Безопасност на храните”, Регионалната здравна инспекция, общинските администрации.

По един от основните параметри на работа свързан с противодействие на нелегалното производство и търговия с акцизни стоки без бандерол само през изминалата седмица структурите на ОДМВР-Пазарджик са установили и иззели общо 3100 литра високоградусов алкохол, около 27 килограма сух нарязан тютюн и близо 11 000 къса с цигари, всичките без акцизен бандерол. Спрямо 11 човека са образувани полицейски производства в тази връзка. За времето от януари до края на септември тази година Областната дирекция на МВР в Пазарджик е на първо място в страната по образувани досъдебни производства за престъпления свързани с незаконно притежаване или търговия с акцизни стоки без бандерол – 125 броя.         

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик  

Коментари