Култура

Политехническият музей представя в РИМ техниката у дома в средата на ХХ век

Пазарджик В края на месец август, в залата за временни изложби на Регионалeн исторически музей – Пазарджик, пл. „К.Величков“№15, ще бъде открита изложбата „Техниката у дома през първата половина на XX век” на Националния политехнически музей, реализирана с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

 

Тя има за цел да запознае публиката с начините на организиране и поддържане на доброто домакинство, как техниката помага за приятното прекарване на свободното време, как тя участва в постигането на успешни социални контакти и в подготвянето на модерните за времето си забавления. Някои от експонатите са свързани с ежедневните дейности – готвене, чистене, гладене, пране и т.н., а други – с хобитата, поддържането на добрия външен вид, с приготвянето и консумирането на любими храни и напитки и т.н. Идеята е публиката да се въведе в атмосферата на ежедневието на българите през първата половина на 20 век, а също и по атрактивен начин да покаже, че битовата техника активно присъства в типичния животна градските фамилии и, че именно тя определя един добър за времето си стандарт на заможните българи.

Представят се около 50 различни домашни уреда, ползвани през първата половина на миналия век. Акцентът е върху промяната, настъпила в ежедневието, при навлизането на електрическите уреди, непознати до този момент, в контекста на градското жилище. Като илюстративен материал са подбрани автентични реклами и забавни текстове от тогавашната преса.

Изложбата е интересна и любопитна за всички, но е особено подходяща за семейства с деца, тъй като към нея е подготвена и съпътстваща програма, включваща детска книжка с развлекателни и образователни елементи.

Регионален исторически музей – Пазарджик също участва в проявата с интересни експонати от богатите си фондовете.

Изложбата ще бъде на разположение на жителите и гостите на град Пазарджик от 29 август до 29 септември 2017 г.

Коментари