България Култура

Повишава се нивото на мерките за сигурност, няма непосредствена заплаха за страната

Българското правителство активира Оперативния щаб по въпросите на сигурността и миграцията в разширен състав във връзка с терористичните атаки от 13 ноември във френската столица  Париж. В днешното заседание на щаба участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният прокурор Сотир Цацаров, заместник-главаният прокурор Борислав Сарафов, министрите Николай Ненчев, Ивайло Московски и Петър Москов, ръководителите на ДАНС, ДАР и други специални служби.

 

Анализът на последните събития констатира, че системата за сигурност в Европа е застрашена. За страната ни няма данни за конкретна, непосредствена заплаха. Но съществуват потенциални рискове за усложняване на обстановката.

МВР и другите ангажирани структури следят ситуацията, направиха план и незабавно задействаха група специфични мерки:
• Повишава се нивото на мерки за сигурност;
• Засилва се нивото на граничен контрол на външните граници;
• Засилва се полицейското присъствие на територията на цялата страна;
• Засилва се контролът на транзитния трафик на автомобили и на лица, преминаващи през територията на Република България;
• Засилва се обезпечаването на масовите мероприятия и стратегически обекти, и на обекти със съсредоточаване на голям брой хора.

Щабът следи внимателно обстановката и средата за сигурност, като е в непрекъсната връзка и тясно сътрудничество с партньорските служби.
Препоръчва се на българските граждани ,при възможност, да преосмислят своите планове за пътуване във Франция, съобразно променената ситуация.

МВР

Коментари