Избори

Повишаване жизнения стандарт на всички наши съграждани – за това съм работил и за това ще работя, увери Тодор Попов

Пазарджик Област Пазарджик е извадена  по отношение на водния цикъл още при писането на Стратегията за развитие на водния сектор в България, заедно с още 11   области. Това каза на пресконференция независимият кандидат за кмет на Пазарджик Тодор Попов и уточни, че информацията е налична в страницата на МОСВ. Така че „нека не се спекулира на тази тема”, помоли Попов и  обясни, че в следващите седем години воден цикъл, финансиран с европейски средства, няма да има. Той уточни още, че за да се отговаря на условията на Стратегията, цялата област трябва да е с едно ВиК дружество, а в област Пазарджик са 7 общински, между които пазарджишкото – 10-та година  в ликвидация. По време на пресконференцията Попов представи програмните си приоритети в област „Инфраструктура”.

 

Очаква се до 1-2 седмици да започне изграждането на първа клетка на депото за отпадъци. „Ако от ОбС Пещера преди време се бяха съгласили за мястото на площадката, изграждането на сметището вече щеше да е приключило по ИСПА с европейски пари”, каза още Попов. Той допълни, че изграждането на Клетка 1 трябва да завърши за 460 дни, след което да започне работа  за рекултивацията на старото сметище, с което положението е критично – отпадъците са почти на пътя, а запалванията (или самозапалванията) обгазяват района.

Проектът за  Западния околовръстен път е в общинската и областни програми за развитие, както и в средносрочната програма на АПИ . Отлагането на старта му през тази година е заради ограничените средства и пренасочването им към изграждането на магистралните участъци. Тодор Попов има уверения, че започването на строителните работи ще започне през идната година. С реализацията му се цели не само да бъде   изведен тежкия трафик от града, а и премахнати и негативните последици от това.

Попов увери, че предстои  почистването на речните корита, включително и това на  р. Марица .  Подготовката за това е разпоредена  и почистването ще се извърши през есенно-зимния сезон, когато нивата на реките са най-ниски.

Сред инфраструктурните приоритети на кандидат-кмета са продължаващи реновации на квартали („Марица“, „Моста на Лютата“, „Болнична“), изграждане на нов (в района на новата Автогара). Следващите квартали, които са обект на внимание, но вече с общински средства, са „Ябълките” и в района на ул. „Стефан Караджа”. Предвижда се разширение на  участъка от  „Ал. Стамболийски” до Лидл , както и за улицата от училище „Отец Паисий”, ул. „Цар Освободител” и пожарната. Енергийната ефективност на жилищни сгради, вече и малки, е също сред  приоритетите на независимия кандидат. Ще продължи изграждането и поддържането на зелените площи, улици и тротоари, както и дейностите по селата на общината. Попов обобщи, че всички тези неща целят по-добри условия за живот, работа, бизнес и по-високи доходи за  хората в общината.

Коментари