Институции

Повече жертви на пътя от началото на годината в областта

Пазарджик Влошени на параметрите на пътно-транспортната обстановка в област Пазарджик през първото полугодие на 2017 г., в сравнение със същия период на 2016 г. показва анализ на сектор „Пътна полиция”.

 

Той беше представен днес на заседание на Областната комисия за безопасност на движението по пътищата от началника на сектора, главен инспектор Асен Гешев. За периода на територията, обслужвана от ОД МВР – Пазарджик са регистрирани 414 ПТП, 110 от които тежки. Загинали са 19 души, което е с 11 повече спрямо първото полугодие на предходната година. Главен инспектор Гешев подчерта, че само в три от произшествията са загинали 15 човека, едно от които е произшествието на АМ „Тракия”, в което загинаха 9 бежанци и водачът на автомобила. 18 жертвите на пътя са след грешка на водача.

Ранените също са повече. Броят им през първото полугодие на 2017 г. е 139 – с 6 повече в сравнение с миналата година. Общият брой на катастрофите като цяло е по-нисък със 73. Тежките ПТП са с две по-малко. Като основни причини за произшествията главен инспектор Гешев посочи лошата дисциплина на водачите, превишената скорост, управление след употреба на алкохол, подценяване на умората или твърде високо самочувствие, слаба квалификация. Съгласно утвърдения план на Сектор „Пътна полиция” подобряване безопасността на движението в региона през второто полугодие, на база ежедневен анализ се актуализират и разстановат нарядите на пътния контрол, вкл. с жандармерия на АМ „Тракия”, ежедневно се осигурява присъствие на служители в участъци с концентрация на катастрофи и интензивно натоварените такива, полицейски операции за контрол чрез размяна на територии между съседни районни управления и др.

Представителите на общините бяха само трима. За община Стрелча Стефка Салавьова посочи набелязаните мерки и подчерта добрата култура на пътя и у пешеходци, и у водачи, но сподели и факта, за липса на настилка по някои улици. Зам.-областният управител Петър Белчев изрази готовност за съдействие за среща между представители на Община Стрелча и Областно пътно управление. Предприетите мерки бяха представени и от общините Пещера и Септември.

Коментари