Криминално

Пловдивската прокуратура внесе обвинение срещу Лазар Влайков

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в Районен съд – Пазарджик обвинителен акт спрямо Лазар Влайков на 45 г., за това, че като е държал огнестрелно оръжие – пистолет „Глок  21“ и 45 броя боеприпаси за него, не е взел необходимите мерки за сигурност и особено мерките, предвидени в надлежните правилници и инструкции, а именно мерките, предвидени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, като от това е последвало причиняване на смърт на едно лице – Наско Тонкев, на 47 г., като деецът не е искал и не е допускал това – престъпление по чл.338 ал.3 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

 

Обвиняемият Лазар Влайков  имал разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, издадено от РУ на МВР-гр. Септември на 24 ноември 2015 г., което било със срок на действие до 23 ноември 2020 г. На 17 юли 2017 г. той подал заявление по образец до началника на РУ на МВР- гр. Септември за издаване на разрешително за придобиване на късо нарезно  оръжие, като представил декларация, че ще го съхранява в метална каса на постоянния му адрес. На 21 август 2017 г. на обвиняемия му било издадено такова разрешение, след проверка на условията за съхранение. Той закупил пистолет „Глок 21“ и 50 боеприпаси за него, което било регистрирано и описано в контролен талон.

На 31 август 2017 г. семейството на обвиняемия  Лазар Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение в с. Виноградец, обл. Пазарджик, като била запазена маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият не взел необходимите мерки за сигурност, относно държаното от него оръжие „Глок 21“ и боеприпасите, като вместо да ги остави в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението.  В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, обвиняемият Лазар Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието. Обвиняемият Лазар Влайков повикал при себе си пострадалия Наско Тонкев, за да му покаже пистолета. Наско Тонкев също стрелял няколко пъти във въздуха.  По същото време 6-годишното дете, обикаляло около масата, и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч. – 23,55 ч. пистолетът се озовал, по неустановено начин, в ръцете на малолетното момче, което се намирало в градината и произвело изстрел.  Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско Тонкев, който станал от пейката, паднал по гръб и починал. Според извършената съдебно-медицинска експертизата, Наско Тонкев е починал от вътрешни кръвоизливи, засягащи аортата, като по време на огнестрелното нараняване е бил обърнат с лявата си част на тялото към дулото на огнестрелното оръжие. По делото са били разпитани свидетели, извършен следствен експеримент, изготвени множество експертизи – физикохимични, балистични, съдебно-медицинска и др., от които се доказва, че изстрелът е бил възпроизведен от малолетното дете. Към настоящия момент обвиняемият Лазар Влайков е с мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 8 000 лева.  

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен Лазар Влайков, е лишаване от свобода от три до десет години.

 Пресцентър на Апелативна прокуратура-Пловдив

27 април 2018 г.

Коментари