България Институции

Платената отпуска остава 20 дни, реши палраментът

Депутатите не увеличиха платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни, като не приеха на първо четене промени в Кодекса на труда, съобщи ТВ+, позовавайки се на БГНЕС. Промените, внесени от депутата Георги Кадиев, бяха мотивирани с данни, че повече от половината българи страдат от стрес на работното място. От 148 гласували депутати – „за” бяха 16, по 66 бяха „против” и „въздържал се”.

Парламентът прие на първо четене други промените в Кодекса на труда, внесени от група народни представители, с които се променят изисквания за представителност на социалните партньори на национално равнище. Според вносителите промяната е обусловена от социално-икономическата обстановка и състоянието на пазара на труда. От гласували 151 депутати 113 бяха „за”, ”против” бяха 17, а 21 се въздържаха. Лидерът на БСП лява България Михаил Миков се обърна към вносителя с въпрос – откъде при тази производителност на труда ще се вземат средства за тези още 5 дни отпуска. Миков каза, че няма да подкрепят другите внесени изменения, които се отнасят до представителността. Той припомни, че Конституционният съд се е поизнесъл през 2012 г. и попита защо правителството проспа да дискутира този въпрос този по-рано. Има една трагична констатация от това, че днес дискутираме тази тема – днес съществуващите синдикати и работодателски организации не са достатъчно привлекателни и гражданите, работниците, бизнесът не виждат в тях защита на техните интереси”, каза той.

Социалният министър Ивайло Калфин посочи, че се обсъжда кои организации и по кои критерии ще бъдат представителни и, че НСТС е институция. Той видя нихилистично отношение към институции в изказването на Миков. Предложението с тези числа дойде от синдикати и работодатели, защото сега питайте тях и посочи, че критериите, които са заложени са минимални. Миков отговори на казаното като подчерта на министъра, че не разбирате ли, че МС беше този, който своевременно трябваше да вкара дискусията в НС. /ТВ+

Коментари