Институции Общество

Пещера празнува

Написано от ПЗИНФО

Пещера

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие строя на тържествената заря – проверка по случай Деня на Пещера с участието на 68 бригада Специални сили с командир бригаден генерал Явор Матеев. Тя, кметът на Пещера Николай Зайчев, както и Пловдивският митрополит Николай отправиха своя поздрав към жителите на града.

Николай Зайчев: В многовековната история на Пещера са оставили трайни следи много и различни празници. Всеки от тях има определен дял в нашата духовност. Сред тях  с особена тържественост, красота и колорит през последните години  се откроява 6–ти май, Гергьовден, Ден на храбростта и българската армия и Ден на Пещера.

Днес на тази сцена пред всички Вас сме застанали Висши представители на Православната църква, Централната, Европейска и Местна власт и Българското войнство – единни, силни и обединени от каузата наречена България. Това единение дава усещането за сигурност и спокойствие, усещане  за държавност.

Пещера – нашият град, това е необикновена земя, съхранила хилядолетните спомени за отдавна отминали славни времена – земя на тракийски племена, на легендарни митични герои. Това е земя с красива и уникална природа, с непрекъснато сменящи се картини на живописни реки, зелени пасища и прохладни гори, природни феномени и крепостни твърдини. Земя на трудолюбиви и гостоприемни хора – това е моят град Пещера.

В много песни е възпята любовта на българина към родния край. С нея са свързани едни от най-изконните му добродетели – трудолюбие, чувство на стопанин и творец. Добродетели, които са ни крепили в трудни времена, за да не забравяме, че сме българи. Добродетели, които са ни давали и ще ни дават и в бъдеще криле, за да отиваме все по-високо в космоса на нашите мечти.

6 май – Гергьовден е бил и ще остане за нас символ на победоносния дух, на оптимизма и възраждането, на общочовешката нравственост.

Това е нашият ден за размисъл за нашите корени, за нашите успехи, надежди и разочарования, които са създали нашия град такъв какъвто е.    

Цвета Караянчева: В календара на човешкия живот има специални дни, които ни изпълват с радост и гордост, които ни довяват скъпи спомени. Такъв за вас е днешния ден, денят, в който чествате празника на вашия любим, красив, пропит с хилядолетна история роден град. Неизменно в деня на празника, всички ние обръщаме поглед към миналото, от което черпим мъдрост, родолюбе и сили да продължим смело напред.

Митрополит Николай: Щастлив съм да откликна към отправената към мен искрена покана от страна на г-н Зайчев, кметът на Богоспасения град Пещера, за да имам възможността в тия благодантни дни на пасхална радост, от радост на празника на празниците, светлото Възкресение Христово да отправя спасителния за всички човеци поздрав Христос Воскресе!….Ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата му. Молим Бог никога да не отнема от този град своята десница, да закриля със своята благодат богоспасяемият град Пещера и всички родолюбиви и христолюбиви жители. Да ги пази от всяко злощастие и беда.

В празничната програма тази вечер участваха Стефан Илчев, Иван Дяков, Владимир Ампов-Графа, както и гайдарския състав "Петко Войвода". 

Днес в 9 ч. ще започне празнична Гергьовска  света литургия. В 10.30 ч. на цетралния площад ще има концерт на фолклорните състави на ЦПЛР – ОДК и Николай Славеев с фолклорна формация.

Коментари