Общество

Пещера: „Биовет“ дари хранителни пакети на 4500 жители на общината

Написано от ПЗИНФО

Изпълнителният директор на „Биовет“ АД – Пещера – Ангел Желязков, разказа за резултатите от мащабната дарителска кампания, реализирана от компанията в община Пещера и за въвеждането на нови модерни технологии и иновации във фирмата пред „Фокус.

Г-н Желязков, след края на извънредното положение в страната, въведено заради COVID-19, смятате ли, че то доведе до по-голяма солидарност и социална ангажираност?

Определено смятам, че хората станаха по-човечни, започнаха да бъдат по-солидарни, по-добри. Това е нормално в една такава ситуация, където има масова заплаха и всеки се опасява, че може да се разболее – той или неговото семейство, неговите близки. Хората започват да гледат по друг начин на живота, на своите планове. Нормално е тези, които имат възможност и тези ,които разполагат с необходимите ресурси да помогнат на социално слабите, на нуждаещите се. Винаги в такива моменти на криза хората се обединяват и започват да си помагат. От тази гледна точка пандемията разви и показа чисто човешката страна на хората.

Фирма „Биовет“ стана един от най-големите дарители за подпомагане на борбата с корона вируса. Бихте ли обобщили на каква стойност общо са направените дарения и колко хора сте подпомогнали?

 Ние започнахме в началото на месец април и през последните 2 месеца, проведохме една мащабна кампания, с цел осигуряване на хранителни пакети за социално слабата част от населението на община Пещера. Тази дарителска кампания я определям като мащабна не само заради средствата, които отделихме, но и заради самата организация и това до колко хора достигна тя. Сега след приключването на кампанията мога да кажа, че бяха подготвени и раздадени 11 500 пакета и ние достигнахме до 4 500 души от град Пещера и съседните села – Радилово и Капитан Димитриево. В началото кампанията започна на база информацията, която ни подаде община Пещера – списъци с групи от социално слаби и нуждаещи се хора. Те се базираха на регистрираните в общината клубове като Клуба на пенсионера, Клуба на инвалида, Клуба на хората с ментални увреждания, Клуба на диабетиците. След това разбрахме, че всъщност групата хора, които се нуждаят и са социално слаби е по-голяма. За това включихме всички пенсионери в общината и други хора, с които се свързахме и достигнахме до тях. Така че, почти всеки дом в град Пещера и в съседните села получи подкрепа, чрез този хранителен пакет. В рамките на тези 2 месеца бяха раздадени по 3 хранителни пакета на всички нуждаещи се, обхванати в кампанията жители. В пакетите освен хранителни продукти имаше и предпазни маски за многократна употреба, имаше и витамин С. Първоначално сумата, която бяхме предвидили за тази дарителска кампания, беше 250 000 лева. След решението ни кампанията да се разрасне и да обхване повече хора естествено и средствата за реализирането и се увеличиха и сега можем да кажем, че сумата нарасна до 345 000 лева. Искам да благодаря на екипа в Биовет, който участва в тази кампания, и на екипа от община Пещера, които осигуриха доброволци и чрез социалните служители, всеки един пакет стигна до определеното място.

Основният акцент на вашата дарителска дейност е насочен към община Пещера. Кои от инициативите ви приключиха и кои продължават?

 Ние сме най-голямото предприятие в община Пещера и като една социално отговорна кампания развиваме от много години и продължително различни социални дейности. Тази мащабна кампания приключи, отделно от нея имаше една друга по-малка кампания, така наречената социална трапезария, за която Биовет осигури хранителни продукти за 200 нуждаещи се хора. Те получаваха в продължение на няколко седмици топла храна. Подпомагаме например футболния клуб в Пещера. В момента над 70 деца и младежи са обхванати в тренировъчния и състезателен процес . Подпомагаме при различни спортни състезания и други спортове, които се развиват в общината. Имаме и други планове, които обсъждаме в момента с община Пещера и с кмета Йордан Младенов. Когато уточним какво точно ще правим и под каква форма, това ще стигне и до широката общественост.

Много от фирмите в страната срещат затруднения в резултат на мерките за справяне с COVID-19. Как се справяте вие в тази ситуация?

Това е общ проблем – COVID-19 доведе до много промени и до много проблеми. Това, което се случва в страната не подминава и нас. Като цяло ние сме едно голямо предприятие с много работещи и служители, и мерките, които трябва да се спазват, продължават да се спазват и в момента, защото виждаме, че вирусът не си е отишъл. Появяват се така наречените клъстери, точно в такива малки общества или в предприятия, където хората работят заедно. Така, че не бива да притъпяваме по никакъв начин мерките. Те са ясни, известни са. Просто трябва да ги спазваме и да не смятаме, че точно нас като предприятие или като хора ще ни подмине. Естествено, че тази криза се отразява и на нас като бизнес. И ние имаме промяна в нашите производствени планове, но всичко това смятаме, че ще бъде временно и ще отмине. Важното е да се работи в тази посока и да се спазват мерките.

„Биовет“ е една от водещите компании в страна, която непрекъснато обновява своето производство. Предвиждате ли въвеждането на още нови по-модерни компонентни линии и други иновации?

Ние сме компания, която наистина непрекъснато инвестира. Само ще дам за пример, че през последната една година, ние пуснахме един нов завод, който всъщност увеличи нашия производствен капацитет с 50%. Стойността на тази инвестиция надхвърли 300 милиона лева. Това наистина е едно високотехнологично производство в областта на биотехнологиите в което като оборудване, като техника, като технология се използва най-доброто и налично в момента по света. Естествено, всичко това помага за развитието на компанията, за развитието на нейните работници и специалисти – да повишават своята квалификация, да имат възможност да ползват и работят с най-доброто в момента в сферата на нашето производство. Ние продължаваме с реализирането на други проекти, които наричаме съпътстващи проекти. Те са част от големия завод, който пуснахме и всъщност те ще подпомогнат допълнителната обработка на продукцията, която излиза от големия завод. Така ще имаме един краен високотехнологичен и качествен продукт, който да можем да предлагаме на нашите клиенти. В нашия стратегически план за развитие имаме и други проекти, които в следващите години ще бъдат реализирани. Те са в областта на увеличаване на капацитета, в областта на екологията, в областта на подобряване условията на работа – всички аспекти, които са свързани с дейността на Биовет.  

Коментари