Институции

Петър Куленски отчете свършеното до момента

Написано от ПЗИНФО

Кметът на община Пазарджик Петър  Куленски отчете първите два месеца от своето управление пред медиите. Работата през тях е била насочена към стабилизиране на общинските финанси и осигуряване на средства – държавни и европейски, за реализиране на важни за Пазарджик проекти. Куленски припомни, че в републиканския бюджет са одобрени проекти на стойност 43 милиона лева, включително проектите за реновиране на кв. „Марица-Болницата“, доизграждане канализацията на село Ивайло – етап III, на стойност 23 милиона лева, както и за три ВиК проекта – реконструкция на главен колектор на Промишлената зона на Пазарджик, изграждане на канализационна помпена станция за отпадни води на село Добровница, реконструкция на тласкателния водопровод в с. Величково. Осигурени са и средства за проектиране – за пълното благоустрояване на два квартала – кв. „Широк Център“ и кв. “Ябълките“, за пълна реновация на ключови улици и булеварди – бул. „Г. Бенковски“, „България“, „Ген. Гурко“, „Хр. Ботев“, ул. „Пловдивска“ „Д. Дебелянов“, Ивайловско шосе, както и средства за проектиране на канализацията на село Мокрище.

Предстои проектиране и избор на изпълнител за одобрените за саниране общо 13 жилищни блокове по програма „Енергийна ефективност“ на стойност 27 милиона лева.

Сред обектите с осигурено финансиране, допълни Куленски е и храмът в Драгор, за доизграждането на който държавата отпусна 300 хиляди лева.

В момента тече процедура за отпускане на безлихвен заем от 11 милиона лева, с които общината ще разплати старите си задължения, обясни Куленски.

Като мярка за финансово стабилизиране кметът посочи, че е дал едномесечно предизвестие на наемателите на 4 общински паркинга – пред „Тракия“, „Елбрус“, ГУМ и зад театъра. Според Куленски общината ще осигури повече приходи, ако стопанисва сама паркингите, а с приходите от тях ще бъдат осигурени средства за пътна маркировка и за дейността на „Синя зона“.

През 2024 г ще продължи финансовото стабилизиране на общината и ще бъде обогатен културния календар на Пазарджик, установили сме официален контакт с Министрество на културата за процедурите по почистване фасадата на Младежкия дом и  узаконяване на паметника на Светите равноапостоли Константин и Елена, каза още кметът Петър Куленски. Той допълни, че успешните програми от предишното управление като стимулирането на талантливите деца по програмата „Граждански импулс“ ще продължи, като и увери, че ще бъде осигурено нормалното провеждане на фестивала за класическа музика „Зимни музикални вечери“.

Целия брифинг гледайте тук.

Коментари