Общество

Петима номинирани за почетен гражданин на Пазарджик

Пазарджик Измежду пет постъпили номинации в петък ще избира Временната комисия за номиниране със звание "Почетен гражданин на град Пазарджик и общината".

 

Сред имената е това на почетния ректор на Медицински университет София, акад. Владимир Овчаров. Учен със световна известност, чийто труд е в областите на на невронауката, невроморфологията, клетъчната биология, развитието на централната нервна система. Детските и юношеските години на акад. Овчаров преминават в Пазарджик. Баща му работи като лекар-рентгенолог в Окръжната болница, а майка му – като зъболекар в Работническата поликлиника. Акад. Владимир Овчаров е член на множество български и международни научни дружества. Член е на Полската академия по медицина и на Световната академия по медицина „Алберт Швайцер“, два мандата е ректор на Медицински университет София, чийто почетен ректор е и сега. Професор по анатомия, хистология и цитология. Академик на БАН.

Акад. проф. д-р Димитър Димитров е ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Създаването на Висшето училище в Пазарджик е плод на неговия труд. Акад. Димитров е автор на над 120 научни труда в областта на управлението на инвестиционните проекти и управлението на висшето образование. Председател на Националната борса за интелектуални продукти и на комисията по етика към Съвета на ректорите на висшите училища в РБългария. Доктор хонорис кауза, носител на Почетна грамота на Община Пазарджик.

Настоятелствата на три читалища номинират за почетен гражданин известната поетеса и преводачка Мария Генова. Тя е родом от Пазарджик, възпитаник на гимназия „Ив. Аксаков“. Завършва Славянска филология и години наред работи като преводач и редактор в издателство. Автор е на редица стихосбирки, автор и преводач на важните за историята ни книги на чешкия журналист Владимир Сис, общественик. Нейно стихотворение е включено в Алманах на щат Мериленд и в „Европейска поезия“ през 2000 г. в гр. Лече, Италия.

Фотограф-художникът Петра Атанасова е номинирана от УС на Национално сдружение фотографска академия „Янка Кюркчиева“, София. Тя е родена в старозагорско, но още през 1955 г., след като се омъжва, се установява в Пазарджик. творческият й път преминава през лаборант във фотостудио (1960) до отговорен редактор на фотографския център през 1983 г. От 1970 г. до 2000 г. заснема всички спектакли на ДКТ „К. Величков“ и е негов постоянен сътрудник. Има близо 20 изложби – самостоятелни или участие  такива, носител на български и международни награди, автор на публикации у нас и в чужбина.

Спас Господов е номиниран за активното си участие в развитието на Пазарджик и Пазарджишкия край и 100-годишнината от рождението му.  След трудно детство, в студентските си години активната си дейност му е осъден на 15 години строг тъмничен затвор. Работил е Околийски и Окръжни комитети на БКП, бил е и народен представител. Работил е и като посланик в Румъния и Ирак. Най-дълго живее и работи в родния си Пазарджик. Като партиен, държавен и обществен деец има съществена заслуга за изграждане на Баташкия водносилов път, на яз. Тополница, на Напоителни системи в Пазарджишко, на на-големия оранжериен комплекс у нас, на фабрики, заводи, на образователна и спортна база в града. сградите, изградени с личното му участие са ДКТ „К. Величков“, хотел „Тракия“, Младежки дом, Окръжна пощенска станция, Държавен архив, Исторически музей и др.

Коментари