Общество

ПГХХТ- Пазарджик въвежда сугестопедията като иновация

Пазарджик Професионална гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик е в списъка с иновативните училища, приет от Министерски съвет.

На нарочна пресконференция по темата, директорът на гимназията Тодор Джамбов представи иновативния елемент и иновативните дейности, в присъствието на Мария Тенчева от „Институт по сугестопедия д-р Лозанов“ и Мария Кръстева – мениджър „Човешки ресурси“ на „ДС СМИТ БЪЛГАРИЯ“ АД.

 

Тодор Джамбов сподели увереността, която дават на училището иновацията и контакта с бизнеса, чрез партньорство на различни нива, сподели оптимизъм за бъдещето й, като обясни, че тя ще обхваща преподаването на общообразователните предмети в първи гимназиален етап. Сподели и увереност, че „експериментът“ ще бъде успешен, а резултатите – видими. Джамбов покани журналистите да бъдат своеобразен коректив на иновацията и да участват в мониторинга на този техен проект.

 

Мария Тенчева представи  сугестопедията не просто като метод , а система за бързо и ефективно учене, разкриваща скритите заложби на личността.  Тенчева допълни, че одобрението на този тригодишен експеримент е само първата крачка към промяната на българското училище, защото предстои сериозна работа, заедно с преподавателите в гимназията.

Мария Кръстева добави, че дружеството ДИ ЕС СМИТ БЪЛГАРИЯ АД посреща с радост учениците от ПГХХТ, които провеждат голяма част от своята учебна и производствена практика там. ДИ ЕС СМИТ е партньор в различни инициативи на ПГХХТ-Пазарджик, а от 2017-2018 учебна година е в партньорство с гимназията и по прилагане на дуалната форма на обучение.
В списъка на иновативните училища в България са общо седем учебни заведения от област Пазарджик. Освен ПГХХТ от областния град в него са и гимназията по икономика и мениджмънт, тази по механо- и електротехника, както и Основно училище „Проф. Иван Батаклиев“.

Във Велинград иновативни са гимназиите „Св.Св. Кирил и Методий“ и „Васил Левски", а в Панагюрище – Основно училище „Проф. Марин Дринов“.

Коментари