Политика

Парламентът призова за оценка на смяната между лятно и зимно часово време

Пленарна сесия на Европейския парламент

8 февруари 2018 г., Страсбург

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите призовават за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо.

 

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората се притесняват относно последиците за здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно, в последната седмица на март и октомври. Евродепутатите намират, че множество проучвания не са успели да достигнат до убедителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве. Те призовават Европейската комисия да направи задълбочена оценка на Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредбите за лятното часово време и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

Резолюцията беше приета с 384 гласа „за“, срещу 153 „против“ и 12 „въздържал се“.

Настоящата Директива на ЕП и Съвета относно разпоредбите за лятното часово време, която влезе в сила през 2011 г., предвижда хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС с цел да се спомогне за ефективното функциониране на вътрешния пазар.

Момчил Неков (С&Д, България) каза: „За много европейци превключването на часовника напред-назад води до умора, недоспиване и намалена трудоспособност. Мярката, въведена у нас през 1979 г., губи своята актуалност и основното си предимство – икономическата полза. Според някои оценки, българинът пести годишно едва между 60 стотинки и левче от тази промяна. Според сектор „Здравеопазване“ обаче, рисковете от катастрофи и здравословни последици са в пъти по-големи. В Европейския съюз ефектът от негативните тенденции се равнява на 131 милиарда евро. Статистиката у нас сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към „Бърза помощ“ нарастват с 12%, а инфарктите – със 75%. Време е Европейската комисия в най-кратки срокове да промени директивата за лятното часово време“.

Коментари