Култура

Панагюрското злато се прибира у дома през септември

Панагюрище Оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново ще бъде изложен през септември в специално изградената за него и открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище, съобщават от Общинска администрация в средногорския град. Това стана ясно в телефонен разговор между кмета на Община Панагюрище Никола Белишки и директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Пребиваването на Панагюрското злато в родното му място е отложено за месец септември, тъй като то бе включено в изложбата „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България” в Лувъра от 15 април до 20 юли 2015 година.

По Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазване и развитие на културното наследство между Министерство на културата, Национален исторически музей и Исторически музей – Панагюрище е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в залата трезор  на Исторически музей – Панагюрище за период не по-малък от един месец.

Коментари