Институции Култура

Панагюрище е домакин на Националния фестивал за патриотична песен „Родолюбие“

Написано от ПЗИНФО

Панагюрище

Областният управител Стефан Мирев присъства на официалното откриване на Националния фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, който се провежда в два поредни дни в Панагюрище и събира над 320 изпълнители от 16 населени места. Тази година фестивалът се посвещава на 130-тата годишнина от рождението на Захари Стоянов и 180-тата годишнина от рождението на Нешо Бончев.

Преди официалното откриване на празника, се състоя традиционното празнично шествие, водено от мажоретен състав "Елинор" и Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ „Виделина”.

Шествието премина през централния площад „20 април” и се отправи към Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци”. Там официалните лица и участниците във фестивала поднесоха цветя и отдадоха почит на героите от Априлската епопея с едноминутно мълчание. Началото на конкурсната програма се състоя в голямата зала на Театър Дом – паметник от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, който е и патрон на фестивала. Малките панагюрски таланти от ЦПЛР-Панагюрище Стивъни Джунова, Лора Коруджиева и Сияна Кокотанекова изпълниха песента „Аз съм българче”, а Християн Балев изпя химна на „Родолюбие” – „Българийо, обичам те”, по текст на Дочка Кацарева.
Изпълненията на младите таланти ще бъдат оценявани от професионално жури с председател ДОЦ. ЕТИЕН ЛЕВИ – български певец и музикален педагог, преподавател към департамент „Музика“ в НБУ, консултант и вокален педагог в редица риалити формати. И членове:
КРАСИМИР ГЮЛМЕЗОВ – любим певец, музикант, композитор, текстописец, аранжор и инструменталист, автор на множество песни.
МАЯ РАЙКОВА – продуцент в Българско национално радио, изпълнителен продуцент на
Националната класация „БНР топ 20“ и на Конкурса за нови български песни „Пролет“;
ДОЧКА КАЦАРЕВА- литератор, педагог, общественик, основател на НФ „Родолюбие“.
Паралелно с професионалното жури, изпълненията на участниците ще се оценяват и от детско жури в състав: ВИКТОРИЯ МАНЕВА и КРИСТИНА ВЕЛЕВА.
За първа година ще се проведе и Галаконцерт „Родолюбие‘2019“, с участието на носители на специалната награда на фестивала „Живият пламък“. Конкурсната програма продължава на 21 април от 09:00 часа в Театър Дом-паметник, голяма зала. Същият ден ще бъде награждаване на лауреатите, връчване на специалните награди и закриване на фестивала.

Коментари