Общество

Паметници в Овчеполци ще напомнят за поп Груйо Бански и загиналите във войните

Овчеполци Два паметника –  на поп Груйо Бански и на загиналите във войните бяха официално открити днес в пазарджишкото село Овчеполци. И двата монумента са издигнати с дарителството на семейство Делчеви. Родолюбивата фамилия е известна с патриотичния си дух. Автор на проекта е  пазарджишкият скулптор Спас Киричев.

Ovchepolci_pametnik

 

„Благодаря на семейство Делчеви, че пазят родовата памет“ – каза кметът Тодор Попов и допълни, че днес трябва да сме горди от нашите предци, благодарение на които България е единствената държава в Европа, просъществувала и запазила името си след османското нашествие. Достойно за уважение е, че господин Делчев е последователен в родолюбивите жестове, които прави, и които ще оставят трайна диря във времето, каза още кметът. 

Тодор Попов заедно с дарителя Георги Делчев откриха монумента пред църквата в Овчеполци, в знак на признателност към великия българин и преклонение пред неговата памет. Гости бяха областният управител Гинче Караминова, архиерейският наместник архимандрит Яков, кметовете на Панагюрище, Батак и Овчеполци, семейството на дарителя, жители и гости на пазарджишкото село.

По време на церемонията по откриването, присъстващите станаха свидетели на жива картина на съзаклятието на овчеполченци, пресъздадена от Национално дружество „Традиция“ при регионални клонове гр. Панагюрище и село Баня.

 

Осем години от живота на знаменития отец Поп Груйо Тренчов преминават в пазарджишкото село Овчеполци като учител и свещеник. Тези години оставят дълбока следа в историята на населеното място, в дните белязали Априлската епопея.

По-късно днес в селото беше открит и втори монумент  – Паметник  на загиналите във войните, издигнат отново с дарителството на семейство Делчеви. Паметникът ще напомня за героизма на падналите в битката и тяхната любов към род и Родина. Музикален поздрав към присъстващите поднесоха децата от детска градина „Знаме на мира“ в селото.

Коментари