Институции Общество

Пазарджишките полицаи тренират задържане

Написано от ПЗИНФО

И момчетата от РУ Пазарджик активно провеждат обучения за правилно и ефективно задържане на лица в различни ситуации! Правят го, без да се жалят и със сърце!

Това написа във Фейсбук говорителят на ОДМВР Пазарджик Мирослав Стоянов.

Постът му в социалната мрежа идва два дни след като министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, заедно със заместник-министър Ивелина Дундакова и главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев на място се запознаха със започналия процес по обучение на полицейските служители.

Те проследиха тренировъчния процес, организиран в Академията на МВР за ръководни служители от областните дирекции на МВР. Заложената цел е повишаване на професионалната квалификация, компетентност и практически умения на служителите.

„Анализите, които направихме, показват, че обучението – само и единствено на входа на системата при кандидатстване в структурите на Министерство на вътрешните работи, не е достатъчно. То трябва да продължи и през всяка година, системно и периодично“, коментира министър Стоянов.

Целта е да поставим служителите максимално близо до реалните ситуации, с които се сблъскват всекидневно – при извършването на полицейски проверки те ще действат в рискови ситуации – извеждане на лица от автомобил, задържане, преследване и други критични ситуации. Този процес е изключително необходим и независимо, че във времето е бил забавен и неглижиран, считаме, че той трябва да бъде изведен на дневен ред, категорично заяви вътрешният министър. Той посочи, че в отговор на поставените цели обучението е стартирало миналата седмица по негово разпореждане и със заповед на главния секретар на МВР.

 

В Академията на МВР курсът на обучение ще преминат всички ръководни служители от областните дирекции, които в последствие ще предадат наученото на колегите си по места. Допълнително този процес стартира и в съответните дирекции, като служители от секторите „Специализирани тактически действия“ ще предават на терен своя опит на полицаите в рамките на организираните практически занятия. Идеята е това обучение да бъде системно, периодично, без прекъсване. Затова то ще бъде заложено в годишните планове на абсолютно всяка областна дирекция. По думите на вътрешния министър, ръководството на ведомството поставя началото на процес на надграждане на знанията на служителите на МВР.

 

 

Коментари