България Институции Общество

Пазарджишка област се включва в лекарските протести

София-Пазарджик

Ефективни протести започнаха днес общопрактикуващите лекари в областите Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол.От утре към националния протест, организиран от  Националното сдртужение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) се присъединяват областите: Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен.

Още в петък БЛС обяви, че ще обжалва в съда проекта за решение на НЗОК, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор. Съсловната организация заявява, че снема доверието си от Министерството на здравеопазването и от НЗОК.

На 23 март общопрактикуващите лекари обявиха в писмо до премиера Борисов, че готвят протест. Повод за стачните си действия на медиците е пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение на здравното министерство към тях.

Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента договор. Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на здравното министерство и на сдружението, под контрола на премиера, поискаха джипитата в писмото до Борисов.

Междувременно спешните болни ще се обслужват в специални кбинети. Информация за това къде се намират тези кабинети ще има на вратите на кабинетите всички стачкуващи лекари.

 

Коментари