Общество

Пазарджик – 138 години от Освобождението

Пазарджик С поднасяне на цветя по повод 138-та година от Освобождението на Пазарджик от турско робство, утре жители и гости на града ще си припомнят три знакови за освобождението ни личности.

 

В 11.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Ованес Съваджъян(1844-1906) – български телеграфист, почетен гражданин и кмет на Пазарджик. През януари 1878 година Съваджъян работи като телеграфист на гарата в Татар Пазарджик. при изтеглянето си от града главнокомандващият османските войски Сюлейман паша иска разрешение от падишаха и Високата порта в Цариград да запали града и да изколи населението. Когато от Цариград пристига положителен отговор, Ованес Съваджъян променя теста на телеграмата и я предава в отрицателен смисъл на седящия до него Сюлейман паша, който не разбира морзовата азбука. След Освобождението на Татар Пазарджик Съваджъян става временен кмет на града, а по-късно началник на гарата.

В същият час започва поклонението и на паметните плочи на ген. Брок и ген. Гурко. Частите на ген. Брок са първите, които влизат в Пазарджик и потушават бушуващите пожари.

Всеки българин знае името на генерал Гурко. Части от отряда на родения в семейството на потомствен дворянин генерал освобождават София и Пазарджик. Нанасят последно поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив и превземат Одрин, с което практически е сложен край на войната.

Използвана информацияа: Уикипедия

Коментари