Култура

Пазарджик: Тази вечер се открива първата самостоятелна изложба на Ангел Рашев

Пазарджик

Клуб на дейците на културата – Пазарджик със съдействието на Община Пазарджик  представя изложба Живопис/ Графика на Ангел Рашев.

От 40 години художникът живее и твори в нашия град, но за първи път показва самостоятелно своите произведения пред пазарджишките ценители на изкуството.

Ангел Рашев рисува в различни стилове, макар да  има подчертан афинитет към сюрреализма.  Използва модернистично класическите живописни техники. Част от произведенията му интерпретират  тракийски, антични и християнски  образи. Други са свързани източните философии, мъжкото и женското начало, търсенето на истината за Сътворението, Вселената и Душата на човека.

Откриването ще бъде на 14 май, понеделник,  от  18.00 ч.  в изложбената зала в ДКТ „Константин Величков”.

Ангел Рашев е роден на 14.03.1951 г. в гр. Първомай. Завършва средно образование в Училище по изкуствата-гр. Котел, специалност „Дърворезба” и висше образование във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност  „Скулптура”.

Участва в редица общи изложби на Дружеството на пазарджишките художници в страната и чужбина.  През 2016 г. представи самостоятелно  повече от 70  произведения в галерия „Проф.  Веселин Стайков” в  гр. Пещера.

Ангел Рашев е автор на  скулптурата на Майката,  която е разположена  във фоайето за изписване на новородените в  АГ отделението на МБАЛ- Пазарджик.  Негови произведения са и стенните  пана  в ОУ „Христо Ботев” в гр. Пазарджик  и ОДЗ „Юрий Гагарин” в гр.Пазарджик. И трите творби са дарени от художника.

 

 

Коментари