България Институции Спорт

Пазарджик се кандидатира за Европейски град на спорта – 2020

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик

Ден след празника на града, Пазарджик бе презентиран като кандидат за Европейски град на спорта – 2020, представено бе и логото на града.

При представянето на кандидатурата кметът Тодор Попов благодари на всички, които вярват в развитието на спорта в Пазарджик. „Крайно недостатъчно използваме спорта като важен социален инструмент. Искаме да сме добър пример.Спортът трябва да е приоритет и да го популяризираме.Най-добрата реклама на България правят спортистите“, каза още градоначалникът.

Попов акцентира върху факта, че всички спортни мероприятия в Пазарджик са с безплатен вход. Спортните клубове не плащат наем на залите, които ползват, а Общината плаща част от консумативите. Във връзка с увеличаване на спортуващите хора и преди всичко деца, кметът обяви, че има план според, който ще има данъчни облекчения за семействата, чиито деца тренират.

Общинският съветник и председател на Съвета за младежка политика Александър Иванов обяви и слоганът на Пазарджика, който ще бъде „Дух и традиция“.

Лицето на пазарджишкия спорт Рени Камберова похвали града с 3 олимпийски шампиони, 1 вицешампион, двама бронзови олимпийски медалисти.

Представена бе спортната инфраструктура на Пазарджик – стадиони, зали, игрища. Акцент бе поставен върху предстоящите ремонти на зала „Хебър“, „Зоната на здравето“ и разбира се на стадион „Георги Бенковски“. В момента в Пазарджик функционират 34 спортни клуба за 25 вида спорт. За 2018 г. те са спечелили 571 златни , 417 сребърни и 489 бронзови медала.

Община Пазарджик финансира всички състезания на клубовете. А ако бъде европейски град на спорта през 2020 г. ще бъдат финансирани по 2 състезания на всеки клуб. За тази година се предвижда областния център да бъде домакин на 60 състезания, а следващата на 150.

Предстои старта на изграждането на учебно-тренировъчна зала на територията на Спортното училище. Закупен е и автобус за нуждите на всички спортни клубове.

Днес проучване показва, че 48{5096c976179be6c5a378f3ca71010889c012c7db7f7ec4b11baea3e99cce71d3} от пазарджиклии практикуват някакъв спорт, целта е този процент да стане поне 55.

В плановете на кмета Тодор Попов е предвидено създаването на Фонд за стипендии в спорта, а амбициозната цел е откритият басейн- Балона, да започне да работи до 2 години.

За представянето на кандидатурата на Пазарджик, тук бяха членовете на Управителния борд на ACES Europe: Анатоли Илиев /България/ и Винченцо Лупатели /Италия/, Мария Буткович /член на ACES/, Андрей Ковачев – член на Европейския парламент.

Коментари