Институции Любопитно Общество

Пазарджик отправи своето силно послание за мир, Карл Люис и Христо Стоичков запалиха Вечния пламък

Написано от ПЗИНФО

Градината на света в Пазарджик бе домакин на първото си световно значимо събитие. България и по специално Пазарджик станаха едва второ място в света, в което гори Вечния пламък на мира.

Инициативата е на Пробега на мира, а огънят запалиха първият почетен факлоносец, днес посланик на идеята за Америка, легендарният Карл Люис, почетният посланик на Пробега на мира – най-добрият български футболист Христо Стоичков и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който е почетен факлоносец.

Паметникът на Вечния пламък е дарен от организацията Пробег на мира и двамата шампиони като знак на добра воля и международно сътрудничество. Пламъкът ще гори ярко всеки ден, през всички сезони и във вечността. Смисълът на този пламък е да ни вдъхновява да поддържаме хармония и мир в нашите мисли и дела. „Вечният пламък на мира“ е истинско инженерно чудо – постаментът е оборудван с най-съвременни технологии, които му позволяват да остане запален дори при най-лошо време. Първото подобно съоръжение е изградено в норвежката столица Осло.

Последва много мил момент, когато Тодор Попов подари на лекоатлет номер 1 на света за 20 век специална картина от 61 български рози, потопени в злато и изобразяващи петте олимпийски кръга.

Броят на розите, които са един от символите на България е всъщност годината, в която Карл Люис е роден- 1961 г.

 

Христо Стоичков път получи от градоначалника специална златна чаша – която символизира чашата на основателя на българската държава хан Аспарух.

Самият Стоичков пък подари на Карл Люис умалено златно копие на своята Златна топка.

Двете спортни легенди не пропуснаха да отбележат колко силно наследство ще бъде Градината на света за следващите поколения и колко важно е нейното послание за мир.

 

 

Коментари