Спорт

Пазарджик отбеляза 70 години художествена гимнастика в България

Написано от ПЗИНФО

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева присъства на тържественото честване на 70 години художествена гимнастика в България, което се проведе в театър „Константин Величков“ в Пазарджик.

Уникалното събитие бе организирано от Ренета Камберова, председател на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ и общински съветник в Община Пазарджик. Освен това тя е бронзова медалистка с ансамбъла на България от Олимпиадата в Рио 2016 и възпитаничка на Илиана Раева.

„Аз искам да благодаря на г-жа Раева, защото аз израснах в нейните ръце и съм това, което съм в момента благодарение на нея. Спортът изгражда тези качества, които те правят човек. Нивото на развитие на спорта няма да падне, защото ние в града продължим да надграждаме“, каза Камберова.

„Пазарджик е талон за спортен град. Изключително се гордея с Ренета Камберова, няма по-действащ човек в България, който така да влага сърцето си във всичко, което прави в Пазарджик“, каза пък от своя Илиана Раева.

На срещата присъства и кметът на Пазарджик Тодор Попов, който впечатли гостите с няколко цифри като фактът, че пазарджишките спортисти всяка година печелят близо 1800 медала от различни състезания в страната и чужбина. Кметът Попов посочи и размера на бюджета за спорт в общината, който достига 10 милиона лева на година.

По време на събитието беше представена книгата „Обръчите на Венера“ с автор емблематичната спортна журналистка Вера Маринова. Любимката на няколко поколения почитатели раздаде много автографи и снимки. В книгата много важно място заема пазарджишката школа по художествена гимнастика, сподели авторката, начело с първата българка участвала на световно първенство – Виолета Георгиева, нейната дъщеря Диляна Георгиева и разбира се олимпийската медалистка Ренета Камберова.

„Това, което направи Вера Маринова с „Обръчите на Венера“, е апостолски труд! Поклон!“, заяви трикратната световна шампионка Мария Гигова.

„Дух, характер и приемственост. Това е ключът художествената гимнастика да бъде емблема на България!“, каза Вера Маринова.

По време на събитието беше излъчен и филмът „Златният път на нежността“, който проследява историята и успехите на красивия спорт у нас.

Коментари