Общество

Пазарджик на протест срещу умъртвяването на прасета

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик

Над 200 собственици на прасета протестираха днес в центъра на Пазарджик срещу умъртвяването на домашните прасета и липсата на яснота по какъв начин и колко ще бъде компенсацията за убитите животни. Протестиращите бяха подкрепени лично от кмета Тодор Попов.

Организаторът на протеста Димитър Петков пък прочете декларация до премиера Бойко Борисов, който се очаква днес да се срещне с кметовете от общината.
Те настояват държавата да даде гаранции за ликвидирането на епидемията. Протестиращите искат здравите свине-майки и вече заплодените животни да не се умъртвяват, както и евтанаията на животни да бъде отложена до 31 декември, а министерството на земеделието да осигури средства за дезинфекция и за лицензиране на стопанствата, които не са регистрирани.
Припомяме, че след среща с министъра на земеделието Десислава Танева вчера беше договорено отлагане на крайния срок за умъртвяване на прасетата до 11 август. Тя обеща, че ще говори с европейския комисар по здравеопазването за осигуряване на начин за стимулиране на онези стопани, които доброволно умъртвят своите прасета в срок.

Коментари