Общество

Пазарджик: Коледно тържество на децата, които изучават Вероучение

Пазарджик

С ангелския поздрав деца, изучаващи Вероучение, поздравиха присъстващите и гостите на станалото вече традиционно Рождественско тържество, което се проведе в навечерието на светлия християнски празник „Рождество Христово”  в Пазарджик, съобщиха от Пловдивската митрополия.

Тържеството бе организирано от Архиерейско наместничество град Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на община Пазарджик.

За поредна година голямата зала на Младежкия дом бе препълнена.

При влизането в залата присъстващите прави и с ръкопряскане посрещнаха Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик.

Под светлините на прожекторите учениците от ОУ „Христо Смирненски” гр. Пазарджик, артистично пресъздадоха Евангелското повествувание за раждането на Богомладенеца Христос и пренесоха присъстващите в далечното време преди 2018 години в малкия градец Витлеем. Изпяха песента „Вяра, надежда, любов”.

Много емоционално и предизвикващо умиление бе участието на най-малките участници от ДГ „Валентина Терешкова“ гр. Пазарджик, които изпълниха танците: "Стихии", изпълнен при появата на Ангелите и "Коледари”, пресъздаващ народната традиция за празника.

Залата бе огласена от звънките гласчета на четвъртокласниците от СУ "Георги Брегов" гр. Пазарджик. Техните песни „Тиха нощ, свята нощ”, „Рождество”, „Елховий лес” и „Рождество Христово” изпълниха сърцата на всички присъстващи с радостта на настъпващите светли празници.

Бурни аплодисменти предизвика и песента „Коледа е!”, изпълнена от талантливия осемгодишен Борислав Борисов от Студио за изкуство гр. Пазарджик с ръководител Гинка Балабанова.

Тържеството завърши с народните ритми на „Дайчово хоро”, изпълнено от третокласници от СУ „Д-р Петър Берон” гр. Пазарджик, които сурвакаха епископа по стар български обичай.

В края на тържеството епископ Яков приветства участниците и техните ръководители.Той благодари на всички за положените старания и усърдие. Владиката благопожелаРаждащият се Младенец да възцари доброто и да влезе във всеки дом и във всяко сърце и да облагороди и очисти от злото всеки човек. Той раздаде пакетчета с лакомства на всички изпълнители.

В деня на тържеството се навършиха две години от хиротонията на Константийския епископ Яков. Като поздрав към многообичания ни епископ прозвуча многолетствие от присъстващите на тържеството свещеници и му се поднесе цвете.

Коментари