Институции

Пазарджик и националният празник

Написано от ПЗИНФО

Националният празник в Пазарджик  започна с Благодарствен молебен, отслужен в катедралния храм „Света Богородица“. Официалните лица пък поднесоха цветя пред паметниците на героите от национално-освободителните борби. След което празникът се пренесе на площад „Константин Величков“.

Празничната програма започна с изпълнения на Духовата формация към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“. След това кмет Тодор Попов издигна националния флаг под звуците на химна, изпълнен на живо от Пламен Кумпиков и Духовата формация към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“.


Кметът Тодор Попов поздрави своите съграждани:

„Днес е денят в който честваме нашия национален  празник – освобождението на България от османското владичество – съдбовен ден, в който преди 143 години в далечната 1878 година в градчето Сан Стефано се подписва така очаквания мирен договор – акт, който от една страна е естествен завършен на незабравими за нас събития, запечатани с героичен патриотизъм, а от друга е денят, който поставя началото на тъй желаното и бленувано бъдеще – изграждането на суверенна и свободна България. В утрото на този ден камбанният звън е в памет на дедите ни – тези, за които свободата на Отечеството бе над всичко!“

Гости на празника бяха министърът на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на земеделието Лозана Василева, народните представители Надя Клисурска, Десислава Тодорова и зам.-областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, общински съветници, кметове на населени места и много граждани.


По традиция в края на официалната част в небето над площада полетяха балони в цветовете на трибагреника и гълъби – символ на мира и свободата. Празничната програма завърши с изпълнения на Ансамбъл „Пазарджик“.

Коментари