Култура Спорт

Пазарджик има световна шампионка по мажоретен спорт

Пазарджишко момиче изправи над 3000 на българския химн в Прага

Пазарджик, Прага От 23 до 26 август т.г. се проведе Световния шампионат по мажоретен спорт в Прага, Чехия, който се организира от IFMS (Международна федерация по мажоретен спорт) под патронажа на Чешкото Министерство на  образованието, младежта и спорта и Пражкото кметство.

 

Повече от 3 000 мажоретки от 12 държави се състезаваха в  20 дисциплини  в 4 възрастови категории.  Нашите 34 момичета от мажоретен състав „Мистерия“ при Общински детски комплекс – Пазарджик, които участваха в шампионата и достойно представиха България, се състезаваха във възрастовите категории кадетки и сеньорки в дисциплините – соло с пом-пон, дуо-трио с пом-пон, мини формация с пом-пон и група с пом-пон. Класирането на пазарджишките мажоретки е повече от блестящо, похвали успеха на момичетата директорът на ОДК Емилия Спасова.

Във възрастова категория сеньорки мистериите от Пазарджик завоюваха само призови места – титлата Световен шампион и златен медал за Кристина Асенова в соло формация с пом-пон – Вицесветовен шампион и   сребърен медал за марш-парад с пом-пон, бронзовият медал отиде при  мини формация с пом-пон, а другият бронзов медал бе за група с пом-пон, нашето трио с пом-пон се класира на четвърто място като само няколко десети от точката ги разделиха от медала.

При кадетките  малките мистерии се пребориха за призовите пето място в мини формация с  пом-пон на пет стотни разлика от чешкия отбор и шесто място за група с пом-пон. Световният шампионат се провежда за пети пореден път и до този момент абсолютни победители при сеньорките в състезателните категории соло с пом-пон, мини формация с пом-пон и група с пом-пон са били все  чешки отбори. Кристина Асенова, която е на 14 години (а възрастовата категория на сеньорките е над 15 години ) е дебютант на това първенство и успя да грабне златото от неизменната победителка през последните три години чехкинята Романа Плачкова.  Химнът на България, в нейна чест, изправи на крака над 3000 човека в спортна зала Краловка, Прага.                                                                                                               

Пазарджишките мистерии успяха да разбитият чешката хегемония и при мини формация с пом-пон и група с  пом-пон като се наредиха на стълбичката на победителите и то след най-силните отбори в света по мажоретен спорт. Тази победа момичета  и тяхната треньорка  Вергиния Нешева и помощничката й Лидия Арабаджиева постигнаха с много труд и постоянство или както често те обичат да  казват: „Златните медали не са направени от злато, а от пот, решителност и смелост!“. Трябва да се отбележи и фактът, че в съдийския състав на този висок форум бе и директорът на Общински детски комплекс Емилия Спасова. Освен това на общото събрание на Международната федерация по мажоретен спорт, проведено по време на надпреварата, нашият град бе избран да бъде домакин на Европа Гран При 2018, което е едно изключително признание.

Коментари