Култура Любопитно Общество

Пазарджик има най-високия паметник на Светите Равноапостоли Константин и Елена

Написано от ПЗИНФО

В Пазарджик бе открит 17-метров паметник на Светите Равноапостоли Константин и Елена. Автори на проекта са арх. Тома Димитров и инж. Христо Кърлвачев, а скулптурата е дело на Дишко Дишков.

Фигурите са високи по 4 м, всяка. Излети са от бронз.

Идеята за издигане на монумента е на Инициативен комитет, който през 2021 г. започна да събира средства за изграждането на светски паметник на светците, които са и покровители на тракийския град. Община Пазарджик подкрепи инициативата и предостави 30 000 лв.

Паметникът е разположен на брета на река Марица, преди моста на Марица на влизане в града.

Монументът бе открит с рязане на лента от кмета на Пазарджик Тодор Попов и председателят на Инициативния комитет адвокат Хари Харалампиев, като с това бе поставено началото на празника на града, който се чества на 21 май, денят на Св.Св. Константин и Елена.

„Ние сме град с история, но и град с бъдеще. Изпълнен съм с гордост тази вечер, защото за пореден път ние показваме, че можем да бъдем родолюбиви и добри християни, които почитат историята си. Зад всичко това стоят хора! Искам да благодаря на всички общински съветници, подкрепили тази иницатива, на всички родолюбиви дарители, на господин Дишко Дишков и неговата съпруга – изпълнителни на този паметник. И на всеки, който помогна и бе съпричастен, за да се превърне това място в най-красивия щрих на нашия град в този момент“. С тези думи се обърна към събралото се множество кметът Тодор Попов.

Официалното откриване бе съпроводено от Националната гвардейска част и Представителен ансамбъл на въоръжените сили. Имаше и празнична програма с участието на Маргарита Хранова, Росица Кирилова и Гергана Николаева. Програмата включваше още Формация „Армейска песен“, Фолклорна формация „Ладена“, Танцова формация „Алгара“, Вили Станева, Съни, Таня Дупаринова, Райко Кирилов, Надя Казакова и Веселин Вачев.

Коментари