Общество

Пазарджик днес – учебно 6.1 по Рихтер

Пазарджик Мащабно пожаро-тактическо учение, с участието  на силите и средствата на основните съставни части на Единната спасителна система, се проведе днес на територията на Пазарджик. В занятието бяха ангажирани екипи от РДПБЗН и РСПБЗН в Пазарджик,  сектор „Специализирани оперативни дейности” при РДПБЗН – Пловдив, доброволното формирование в областния град, Районното управление в Пазарджик, „Спешна помощ”, „Български червен кръст”, РИОСВ, Общинска администрация, местният клон на „Напоителни системи” и представители на частни фирми ангажирани с предоставяне на тежка техника, уточнява пресцентърът на полицията.

 

Основната цел на мероприятието е да се повиши готовността за реагиране на структурите от РДПБЗН-Пазарджик и Пловдив, както е на останалите длъжностни лица при ликвидиране на последствия от бедствия и аварии на територията на региона. След поздрав към участниците от областния управител Стефан Мирев, директорът на РДПБЗН-Пазарджик комисар Иван Панайотов разясни пред участниците параметрите на пожаро-тактическото учение. За оценка на изпълнението на поставените задачи във всеки етап на занятието бяха обособени и екипи от служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” с ръководител комисар Георги Гатев – началник на отдел „Интегрирана пожарогасителна и спасителна дейност”. Ръководителите и наблюдателите ще направят обстоен разбор за всеки един от етапите от учението. Ще се анализират действията на всички служители, с цел подобряване на координацията и взаимодействието между службите за спешно реагиране.

 Сценарий:

По данни на сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН в 9:55 ч. на 22.11.2017 г. е регистрирано земетресение с магнитуд 6.1 по Рихтер, равняващо се на 8-ма степен от Европейската макросеизмична скала (EMS), с епицентър гр. Чирпан. Трусът е усетен на територията на целия регион. Най-тежки са последствията в община Пазарджик.

Във връзка със създалата се обстановка на територията на община Пазарджик, кметът на общината със своя заповед въвежда в изпълнение общинския план за защитата при бедствия, като обявява бедствено положение на територията на цялата община.

Вследствие на земетресението разрушения има в различна степен на обществени, жилищни и административни сгради. Сигналите по ЕЕН 112 са множество, като по характерни произшествия се отличават три от тях:

На територията на местно промишлено предприятие е получен пробив в резервоар за амоняк като в инсталацията има общо 12 тона.

Административната сграда на предприятието намираща се в град Пазарджик е с частично разрушени стени, като има данни за хора, които не са успели да се евакуират и са затиснати.

Компрометиран е участък от дигата на река Тополница в участъка зад бившето ДЗС в гр. Пазарджик, като съществува реална опасност да бъдат наводнени животновъдни ферми.

Коментари