Институции Общество

Още една футболна звезда стана посланик на „Градината на света“

Написано от ПЗИНФО

Португалската футболна звезда Бето в продължение на два дни бе в Пазарджик по покана на Асоциация „Докосни дъгата“, Община Пазарджик и Сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“. В областния град той участва в поредица от инициативи и събития.

Бившият национален вратар на Португалия и носител на трофея на Лига Европа с тима на Севиля в първият си ден от визитата бе специален гост на тържественото честване на 145-годишнината от Освобождението на България.

След мероприятието на площад „Константин Величков” Антонио Алберто Бастос Пимпарел, или както го наричат – Бето, и кметът на Пазарджик Тодор Попов посетиха парк-остров „Свобода”. Там преди половин година стартира реализацията на мащабния международен проект „Градината на света”. Градоначалникът разказа на световноизвестния бивш футболен страж повече за идеята това да се превърне в най-голямата балканска площ с растителни видове от нашата страна, Балканите, Европа и света. Бето прие с огромно удоволствие поканата да бъде посланик на „Градината на света” в Европа, да разказва за нея и да бъде активен участник в нейното популяризиране. Освен това, той лично ще засади растение в ”Градината на света” и така ще бъде завинаги свързан с нея, като за целта днес направи и символична копка на отреденото за целта място.

„Това е една прекрасна инициатива. Бих казал, че е една от най-прекрасните инициативи от община в света, която изобщо съм виждал. И когато напусна България, ще разкажа на всички какво се случва в Пазарджик и страната ви”, сподели развълнуваният Бето.

Програмата на Бето в Пазарджик продължи с посещение на стадион „Георги Бенковски” и среща с ръководството на футболния Хебър. Португалската футболна звезда и старши треньорът на клуба Владимир Манчев поговориха приятелски за случващото се в българския и световен футбол, след което Бето бе изненадан със специален подарък от кмета Тодор Попов, треньорите и играчите – фланелка на Хебър с номер 1 и неговото име.

Днес португалската футболна звезда Бето проведе вдъхновяваща среща-разговор с десетки деца и младежи в Пазарджик.

Началото на срещата бе съпътствано с бурни аплодисменти и скандиране на името на Бето от присъстващите спортисти, след което буквално бе обсипан с десетки въпроси. Децата и младежите се интересуваха от абсолютно всичко, свързано с успешната кариера на португалеца.

Един от най-често задаваните въпроси бе: “Меси или Роналдо”, на което Бето отговори: Аз съм от хората, който работи изключително много и харесвам именно тези хора. В това се крие и отговорът – предпочитам Кристиано, защото Меси е роден талант, докато Роналдо постигна успехите си, благодарение на много труд. Но аз не обичам да сравнявам хората, аз съм късметлия, че играх в тяхното време в продължение на много години.”

Бето разказа и за старта на футболната си кариера: “Като малък на първата ми тренировка аз не бях вратар, а дясно крило. Умеех да боравя с топката, но бях нисък и по-пълен. Треньорът ми каза – ти трябва да можеш да тичаш, а ти не можеш да тичаш. Щом е така, отивай на вратата. И така повече от 30 години бях вратар.”

На въпрос, кой е бил неговият идол, Бето отговори: “Нямах идол, но имах добри примери и един от тях е Джанлуиджи Буфон. Аз исках да го направя по моя начин, да бъда себе си. Вижте, в края на деня, всеки един от нас и вас, се прибира вкъщи и всеки един е различен. Няма двама еднакви вратари, нито еднакви хора…”

Португалецът сподели и някои лични преживявания от живота си. Неприятен момент е, свързан със смъртта на баща му: “В деня, в който подписах договор с един от клубовете ми, почина баща ми. За мен това бе ужасен шок, защото баща ми беше моят герой. След смъртта му трябваше да избера – дали да продължа да следвам мечтите си, или да падна на дъното. Избрах да продължа да преследвам мечтите си.”

Бето говори още за дисциплината, която се изисква, за да бъдат постигани успехи – независимо в коя сфера на живота. Както и посъветва младите си наследници във футбола: “Училището е много важно, защото не всички от вас ще играят в Реал Мадрид или Манчестър Юнайтед. Училището е План Б, а вие винаги трябва да имате план Б.

Най-важното, което искам да знаете – независимо дали става въпрос за спорт, рисуване, музика, художествена гимнастика, вие трябва да имате страст към това нещо. Не можем да загубим страстта от играта, ако говорим конкретно за футбола. Трябва ни страст, трябва да играем на улицата без телефони и социални мрежи. Играйте заедно, наслаждавайте се на играта, има време да комуникирате в социалните мрежи.”

Срещата завърши с много снимки и автографи, които Бето раздаде на присъстващите. Той е участник на три световни първенства (2010, 2014, 2018), едно европейско първенство (2012), печели 2 пъти Лига Европа със Севиля, 1 път турнира Купа на Нациите с Португалия, има шампионски титли с Порто в Португалия и Клуж в Румъния.

 

Коментари