Общество

От 33 години 14 ноември е световен ден за борба с диабета

Написано от ПЗИНФО

Световният ден за борба с диабета (World Diabetes Day) е годишно събитие, което се провежда на 14 ноември. Този ден беше установен от Световната здравна организация (СЗО) и Международния диабет фонд (IDF) през 1991 година, с цел да увеличи осведомеността за диабета и да подчертае необходимостта от превенция и контрол на този сериозен заболяване.

Главната цел на Световния ден за борба с диабета е да информира хората за рисковете, свързани с диабета, както и за начините за предотвратяване и управление на това заболяване.

Данни от „Международната диабетна федерация“ https://idf.org/

Фактите и цифрите за диабета показват нарастващото глобално бреме за отделни хора, семейства и държави. Диабетният атлас на IDF (2021) съобщава, че 10,5% от възрастното население (20-79 години) има диабет, като почти половината не знаят, че живеят с това състояние.

До 2045 г. прогнозите на IDF показват, че 1 от 8 възрастни, приблизително 783 милиона, ще живеят с диабет, което е увеличение от 46%.

Над 90% от хората с диабет имат диабет тип 2, който се определя от социално-икономически, демографски, екологични и генетични фактори. Основните фактори, допринасящи за нарастването на диабет тип 2, включват:

  • Урбанизация
  • Застаряващо население
  • Намаляване на нивата на физическа активност
  • Увеличаване на разпространението на наднорменото тегло и затлъстяването

Въпреки това е възможно да се намали въздействието на диабета, като се вземат превантивни мерки за диабет тип 2 и се осигури ранна диагностика и подходяща грижа за всички видове диабет. Тези мерки могат да помогнат на хората, живеещи със заболяването, да избегнат или забавят усложненията.

Диабетът по света през 2021 г – 537 милиона

240милиона хора, живеят с не диагностициран диабет

Приблизително 537 милиона възрастни (20-79 години) живеят с диабет.

6,7 милиона смъртни случаи поради диабет през 2021 г.

Предвижда се общият брой на хората, живеещи с диабет, да нарасне до 643 милиона до 2030 г. и 783 милиона до 2045 г.

3 в 4 –  3 от 4 възрастни с диабет живеят в страни с ниски и средни доходи

 

**********************************************************************************

Основна информация за диабета:

Диабетът е хронично състояние, което възниква, когато панкреасът вече не може да произвежда инсулин или тялото не може ефективно да използва инсулина.

Инсулинът е хормон, произведен от панкреаса, който действа като ключ, за да позволи на глюкозата от храната, която ядем, да премине от кръвния поток в клетките на тялото, за да произвежда енергия. Тялото разгражда всички въглехидратни храни до глюкоза в кръвта, а инсулинът помага на глюкозата да се придвижи в клетките.

Когато тялото не може да произвежда или използва инсулин ефективно, това води до високи нива на кръвната захар, наречени хипергликемия. В дългосрочен план високите нива на глюкоза са свързани с увреждане на тялото и недостатъчност на различни органи и тъкани.

Има 3 основни типа диабет

  1. Диабет тип 1

Може да се развие на всяка възраст и изисква лечение с инсулин за оцеляване.

  1. Диабет тип 2

Той представлява около 90% от всички диабети и се диагностицира по-често при възрастни.

  1. Гестационен диабет

Проявява се при висока кръвна захар по време на бременност и може да причини усложнения както за майката, така и за детето.

 

************************************************************************************

Технологичните иновации са променили начина, по който хората с диабет управляват своето заболяване, като предоставят по-голям контрол, точност и удобство в мониторирането на нивата на глюкоза в кръвта и управлението на диабета. Една от тези иновации е „реалното време на непрекъснато мониториране на глюкозата“ (rtCGM).

rtCGM (реално време на непрекъснато мониториране на глюкозата): Тази технология използва специален сензор, който се носи на или под кожата и непрекъснато мери нивата на глюкозата в междуцелулната течност. Резултатите се предават на устройство (като инсулинова помпа или мобилно приложение) в реално време. Този метод позволява на хората с диабет да следят нивата си на глюкоза без необходимостта от убождане с пръст или сканиране.

Убождане с пръст или сканиране: Традиционното управление на диабет изисква чести убождания на пръста с помощта на глюкозен монитор или сканиране на глюкозни сензори, за да се измери нивото на глюкозата.

rtCGM предоставя по-точни данни за нивата на глюкозата, като позволява на хората да видят как нивата се изменят през целия ден и нощ. Това помага за по-добро управление на диабета и предотвратяване на опасните пикове и спадове в нивата на rtCGM предоставя информация в реално време, което позволява на потребителите да реагират бързо, ако забележат аномалии в нивата на глюкозата.

 

 

 

 

 

 

Коментари