България

От понеделник – национален локдаун?

Написано от ПЗИНФО

Конкретно решение за нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса в страната предстои да бъде взето. То ще бъде обявено от здравния министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в четвъртък. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след среща в Министерството на здравеопазването.

В София и областта най-вероятно мерките ще влязат в сила от събота, от понеделник евентуално ще бъде въведени в цялата страна. Според Кунчев минималният срок на мерките трябва да е поне две седмици, за да покажат ефект.

Предвижда се да бъдат затворени заведения, фитнеси, молове, училища, детски ясли и градини.

Да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията, който се очаква в близките две -три седмици, допълни Кучев.

„Вълната засяга почти цяла България и моето лично мнение е, че назрява моментът и за национално решение“, каза главният държавен инспектор.

По думите му освен София, мерките трябва да засягат и Софийска област.

Не се обсъжда по никакъв начин ограничаване на движението извън населените места, успокои обаче той. Цели се да се избегне струпването на хора.

В търговските вериги също ще се предприемат мерки.

На територията на София не се предвиждат маски на открито, но данните се следят денонощно и се реагира според ситуацията, допълни директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев.

По отношение на ваксинирането с „Астра Зенека“ се изчаква общоевропейско решение и дотогава у нас няма да се използва тази ваксина.

 

Коментари