Култура

Отново е време за „Национална графична изложба на името на Георги Герасимов”

Написано от ПЗИНФО

Пазарджик През 2015 г. Художествена галерия „Станислав Доспевски”, съвместно с Община Пазарджик, учреди „Национална графична изложба на името на Георги Герасимов” и която през годините се превърна в престижен форум на съвременната българска графика. В нея си дават среща творци от различни поколения.На 1 септември 2023 г. ще се открие Петото издание на биеналето. В изминалите четири участие взеха 121 автори с 444 творби.  Тази година статистиката показва, че интересът към биеналето не е намалял. В експозицията са включени 143 творби на 66 автори. По традиция участват както утвърдени графици, така и много млади автори, избрали попрището да се развиват професионално в сферата на съвременната графика. Според статута на изложбата един от тях, определен от седемчленно жури, ще получи Награда за млад автор (до 35 г.) – диплом, плакет, премия от 1400 лв. и покана за самостоятелна изложба през 2024 г. в залите на ХГ „Станислав Доспевски”. Останалите награди, обявени в статута на изложбата са три равностойни – диплом, плакет и премия от 1400 лв., награда на Съюза на българските художници, почетна награда за принос към българското графично изкуство.

Посвещаването на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов не е случайно. През 1977 г. художникът завеща на родния си град – Пазарджик цялото си движимо и недвижимо имущество: къщата и ателието, които днес са къща музей „Георги Герасимов”, апартамента в София, „за да бъде предоставен за квартира на талантливи ученици и студенти, които се учат в художествената гимназия или художествената академия в гр. София…” (според волята на дарителя) , над 6000 художествени творби (графики, рисунки, маслени платна, проекти), 122 ценни лични вещи с музейна и етнографска стойност, над 1700 книги и списания и личен архив с дневници, съдържащи мирогледа на твореца за света и живота. Дарението е наистина впечатляващо!

Традицията да се дарява е намерила приемственост и сред съвременните автори – графици. Художествена галерия „Станислав Доспевски” изказва благодарност на: Александра Кисовска, Анелия Мартинчева, Васко Славков, Велина Гребенска, Десислава Христова, Димо Колибаров, Доника Йорданова, Емил Иванов, Константин Анастасов, Михаил Маламски, Пламен Легкоступ, Росен Станоев, Славчо Славчев Сла_Сла, Стойко Сакалиев, Христо Цацинов и Явор Трайков за направените дарения!

Художествена галерия „Станислав Доспевски”

Коментари