Криминално

Откриха културно-исторически ценности, металотърсачи и оръжие при полицейска операция

Пазарджик Мащабна полицейска операция по противодействие на нелегалната търговия с културно-исторически ценности се проведе на територията на област Пазарджик, съобщава пресцентърът на ОД МВР.

Операцията е осъществена от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при дирекцията, като в действията криминалистите са били подпомогнати и от колегите им от РУ Септември. Извършени претърсвания на адреси в Септември, селата Виноградец, Бошуля и Симеоновец. На входа на едно от селата е задържан основният търговец  и прекупвач  на антики в района Х. Д. (53 г.) от Септември. В неговия автомобил и в апартамента му са открити около 120 фигури с различна форма и големина,  над 360 монети, ключове от каси, заготовки на ключове, шперцове. Последвали са претърсвания и в жилищата на неговите сподвижници (както се казва в прессъобщението на полицията) С. Х. (27 г.) от село Симеоновец и Л. В. (54 г.) от село Бошуля. Там са открити метален медальон „Богородица с младенеца“, три различни марки металотърсача, незаконно притежавани ловна едноцевна пушка 12-ти калибър, боен пистолет „Броунинг“ калибър 7.65 мм, 18 ловни и 16 бойни патрона за тях.

Всички открити културно-исторически ценности, забранени за притежаване металотърсачи, оръжия и боеприпаси са иззети.  Х.Б. и съучастниците му са задържани в ареста за срок от 24 часа. Разследването се провежда под наблюдението на прокурор от Окръжна прокуратура.

Коментари