Общество

Откриват паметна плоча на ротмистър Никола Чунчев

Пазарджик Паметна плоча на ротмистър Никола Иванов Чунчев ще бъде открита в празничния 22.09. – Деня на Независимостта на България,   във връзка с навършването на 100 години от героичната смърт  на майора. Паметният знак е  изработен по инициатива на Стоян Тачев и негови съмишленици патриоти, като самият Тачев съфинансира начинанието, което е подкрепено и от Община Пазарджик.

 

Плочата ще бъде поставена в градинката пред  гимназия „Ив. Аксаков” по предложение на инициаторите, тъй като това е най- близкото място с обществено значение от дома на Чунчев, където сега има нови жилищни сгради /ул. „Княз Ал. Батемберг”/.

Церемонията е част от празничната програма, посветена на 22-ри септември – Денят на независимостта на България, която ще започне в 10,30 часа на площад “Константин Величков” с изпълнения на духовата формация към симфонично-оперетно дружество „М-ро Г.Атанасов”.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ротмистър Никола Чунчев, /син на Иван Чунчев – български възрожденски учител и първи избран кмет на Пазарджик след Освобождението/ е български кавалерийски офицер от Трети конен полк, ветеран от войните за национално обединение. Той загива ненавършил 28 години при първата атака на Кубадин, в битката за Узунлар – Топрахисар на 19.09.1916 година.  Погребан е в Добрич, като  посмъртно е награден с орден „За храброст” IV степен и произведен в чин майор от българската войска. 

Коментари