България Институции

Отказаха лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик, което очаква трансплантация

Написано от ПЗИНФО

Росица Малинова е 22-годишно момиче от Пазарджик, което чака белодробна трансплантация. Тя сигнализира за отказа от лечение, който е получила от Здравната осигурителна каса и от Министерство на здравеопазването.

Росица споделя, че от 3 години е в листата на чакащи за белодробна трансплантация, но такава в България не се извършва.“Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми“, каза в „Денят започва“ по БНТ Росица Малинова.

Младото момиче обясни, че мотивите на касата са, че не поема заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст. Така е по регламент.

„Лицата до 18-годишна възраст минават по линия на Фонда за лечение на деца, който премина от миналата година към касата. Така оставени нещата възрастните като мен, на 22 години, се оказват прекалено възрастни да живеят според нашето законодателство. Министерството на здравеопазването е уведомено за този казус и за нормативния пропуск“, каза Росица.

Вижте целия репортаж тук:

https://bntnews.bg/news/zashto-e-otkazano-lechenie-na-22-godishno-momiche-chakashto-transplantaciya-1085357news.html

Коментари