Криминално

Осъдиха мъж от Пещера за убийство в Шотландия

Балбеги,Шотландия-Пещера

31-годишният българин Никола Жулев, родом от Пещера, бе признат за виновен за убийство на британски бижутер, съобщава вестник "24 часа". Българинът е наркозависим. Той пребил бижутера Алън Гарнър до смърт с тиган, след което увил тялото на жертвата си в юрган.

49-годишният Гарднър е бил открит гол до кръста с вързани глезени. Жулев планирал да погребе трупа, но бил арестуван, преди да го направи. Би Би Си и останалите реномирани медии на острова разпространиха новината за съдебния процес, като се разкрива, че убитият Гарднър е бил "като баща" за 31-годишния Жулев.

Фаталното нападение е станало в бунгалото на Гарднър в шотландското село Балбеги на 24 април миналата година. ДНК от Жулев е намерено върху тигана и по тялото на жертвата. 

След смъртта на Гарднър 31-годишният българин се опитва да заложи бижута в заложна къща в Пърт. 

На Върховния съд в Ливингстън отне само 90 минути, за да признае Жулев за виновен за убийство след 17-дневен процес. Той е обявен за виновен и за опит за възпрепятстване на процеса.

Финалната присъда ще бъде обявена на 5 май.

Според BBC в интервю, правено с Жулев на 11 май миналата година, на въпрос "Ще ни отговорите ли какво се случи", пещерецът е отговорил лаконично "Не". "Без комнетар" пък е казал българинът на питане кога за последн е видял убития бижутер.

Никола Жулев е от Пещера.Роден на 9 февруари 1985 година.

Коментари