Общество

Остра позиция на „Тролейбусен транспорт“ заради намалена субсидия

Написано от ПЗИНФО

От „Тролейбусен транспорт -Пазарджик“ АД разпространиха до медиите своя позиция относно решението на Общинския съвет за намаляване на субсидията за компенсиране на транспортните дружества „Тролейбусен транспорт-Пазарджик”АД и „Юнион Ивкони“ за извършвания безплатен превоз на граждани на възраст над 70 години и на лица с първа и втора група инвалидност – навършили 68 години от 750 0000 лв. на 500 000 лв. годишно.

От позицията става ясно се посочва, че с това свое решение местният парламент обрича жителите на Пазарджик, попадащи в посочените уязвими групи, на геноцид.

Намаляването на средствата, подпомагащи дейността на транспортните фирми на областния център Пазарджик, изпълняващи своята социална функция с 250 000 лева годишно на фона на драстично увеличените разходи за реализиране на дейността е меко казано крайно неразумно.

Посочени са примери за увеличените разходи  – от началото на 2024 година минималната работна заплата се увеличи с 20%, горивата поддържат нива от над 2,50 лв./л. през последните близо две години. По данни, оповестени от Европейския съвет, цената на електроенергията в целия ЕС се е повишила от 106,2 пункта на 241,3 от януари 2021 до януари 2023 година.

Разходите във всеки един сегмент от услугите са се вдигнали неимоверно и това всеки един българин и в частност пазарджиклия го усеща осезаемо.

В позицията се казва още:

С драстичното намаляване на субсидията всъщност местните депутати не упражняват репресия върху частния бизнес, за който се вменява на пазарджиклията, че е някакво неизмеримо зло, а на практика лишават уязвимите групи наши съграждани, а именно възрастните хора над 70 години и лицата с първа и втора група инвалидност – навършили 68 години от правото на достъп до публичния транспорт. Тъй като орязването на субсидията ще рефлектира първо и основно върху тях.

На фона на запазващата се от години тенденция за намаляване на пътникопотока, частният инвеститор направи инвестиция в „Тролейбусен транспорт – Пазарджик“, като още с встъпването си закупи 8 броя чисто нови електрически транспортни средства за нуждите и обновяването на автопарка на публичния електротранспорт в областния център. Само година по-късно на територията на град Пазарджик отвори врати и новопостроената Автогара Пазарджик. Модерното съоръжение е най-големият пътен възел на територията на област Пазарджик, от където ежедневно отпътуват автобуси по над 200 направления, в общината, областта, страната и чужбина.

Важно е да се каже още, че съкращаването на субсидията освен удар върху уязвимите групи от обществото неминуемо ще доведе и до други негативни последици, като невъзможност за качествена и адекватна поддръжка на въздушната електро-контактна мрежа (ВЕКМ), както и на оборудването в токоизправителните станции (ТИС-1 и ТИС-2) – дейности неразривно свързани с качественото и безопасно изпълнение на услугата.

Целта на инвеститора е тролейбусното дружество да запази своите важни функции в града ни и не само – предвиждат се инвестиции по отношение на обновяване на ВЕКМ и планирано обновяване на ТИС-1 и ТИС-2, тъй като животът на това оборудване е вече на над 30 години. За да се направят подобни инвестиции обаче е необходимо сътрудничество между публичния и частния сектор, каквото за съжаление ние не виждаме в действията на Общински съвет Пазарджик.

Община Пазарджик е една от общините с нарушено качество на въздуха и нуждата от екологично чист, удобен и същевременно шумощадящ транспорт е безспорна. Целта ни винаги е била да запазим електротранспорта в областния център Пазарджик с достъпност, сигурност и безопасност, защото всички ние заслужаваме чиста околна среда.

Със своите действия обаче новоизбраните общински съветници най-вероятно целят да ликвидират целия транспорт в област Пазарджик, така както сториха преди години управниците на Пловдив.

Ако това решение не се преразгледа от дружеството предупреждават, че ще се стигне до протести.

Коментари