Култура Общество

Осмото издание на „Слънчева бесапара“ събира рекорден брой участнички

Пазарджик На 8  и 9 юни 2018  Пазарджик ще е домакин на Осмия фестивал на мажоретните състави „Слънчева Бесапара". Организатори на проявата, която се провежда под патронажа на кмета Тодор Попов и с финансовата подкрепа на Общината, са Община Пазарджик и Общински детски комплекс – Пазарджик (ОДК).

 

В тазгодишното издание на Фестивала ще се включат  рекорден брой  мажоретки от 17 града, разпределени в четири възрастови групи, съобщи Емилия Спасова, директор на ОДК-Пазарджик.  18 мажоретни състава ще се състезават  в четири категории: марш-парад 100 метра с батон, марш-парад 100 метра с пом-пони, композиция с батон и композиция с пом-пони на сцена. Пазарджишкият  мажоретен състав „Мистерия” при Общински детски комплекс  ще се състезава във всички възрастови групи с над 70 деца.

Едновременно с фестивал  „Слънчева Бесапара“ за първи път в България ще се проведе и Европа Гранд При по мажоретен спорт, на който Пазарджик е домакин. В него ще участват чешки отбори от градовете Карвина и  Острава. Европа Гранд При се организира съвместно с Чешката Федерация по мажоретен спорт(IFMS) със седалище в Прага.

Освен за призовата тройка мажоретните състави ще се борят и за специалните награди за най-чаровна мажоретка; оригинална хореография;  визия;  специалната награда на Общински детски комплекс – Пазарджик и най-голямата  награда – Приз „Слънчева Бесапара“.

 Откриването на Мажоретния фестивал е от 17.00 часа пред Община Пазарджик на 8 юни, след което започва състезателна категория марш-парад 100 метра с батон и пом-пони. На 9 юни от 09.00 часа състезанието ще продължи в спортна зала „Васил Левски”.
Фестивалът е най-големият форум от този род в България и на него престижна съдийска комисия  ще оценява постиженията на всички мажоретни състави. Той се реализира с финансовата подкрепа на пазарджишките фирми РАИС и „Захарната къща". Водещи на събитието са Лазар Вълчев и Александър Иванов.

Коментари