Общество

Осигурено е финансиране за два военни паметника в Пазарджик и Капитан Димитриево

Пазарджик Един нов паметник и друг – обновен в пазарджишко са включени за финансиране в Националния план за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Предложенията на Областна комисия „Военни паметници“. Отпуснатите финансови средства са на обща стойност 10 000 лева и са за изграждане на нов паметник в Пазарджик и обновяването на друг в село Капитан Димитриево. Това  съобщи на пресконференция в Областната администрация зам.-областният управител Петър Белчев.

 

Предложението за Пазарджик е за изграждане паметник на загиналите военни кореспонденти. Идеята е паметният знак да включва не само чуждестранните военни кореспонденти, аташирани в България по време на Руско-турската война, а всички военни кореспонденти, художници и фотографи отразявали военните действия по време на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни. Предложението е на инициативен комитет, представляван от Димитър Дамянов и Георги Найденов. Изготвен е идеен проект от пазарджишкия скулптор Леон Бабачев. Идеята за мястото на паметника е Градската градина. Необходимите финансови средства за изработката и монтажа му са 12 300лв. Отпуснатите от Министерство на отбраната са 5000лв.
Второто предложение е за обновяване паметника на загиналите във войните от с. Капитан Димитриево. Идейният проект е на инициативен комитет от селото и е на стойност 6 450 лв. за него също са отпуснати от Министерство на отбраната 5000лв.
Средствата се преведени целево от Министерство на отбраната на общините Пазарджик и Пещера. Изпълнението на двата проекта ще бъде обсъдено на следващо заседание на Областна комисия „Военни паметници“.

Коментари