Култура

„Океан от любов“ – това е нашият фестивал

Пазарджик Малък екип от Младежки дом – Пазарджик, с подкрепата на Община Пазарджик, вече 13 години провокира таланта на деца и младежи у нас и в чужбина. Театралният фестивал „Океан от любов“ и неговата сцена, различният фестивал, отново са притегателен център за тях.

 

Тук са актьорски трупи от Пазарджик, София, Пловдив, Варна, Габрово, Кнежа, Сливен и Щип (Македония). Директорът на Младежки дом Пазарджик Инна Церовска се пошегува, че още докато тече поредното издание на фестивала започва да мисли новостите за следващия. След среща с преподаватели, участващи в него, и разисквания разбрала, че различността и заедността правят фестивала стойностен. Кръглите маси и срещите с тях пък сложили началото на Drama Lab, който ще се реализира с участници от присъстващите групи. Идеята в него е всяка от присъстващите групи да изпраща предварително свой представител. Резултатът е създаването на представление само за четири дни. Осем актьори ще представят „Славеят и розата“ тази вечер от 20.00 часа. От 30 март до 3 април на сцената излизат 21 представления (след селекция), включително и едно куклено. Трупата от Щип, деца от 9 до 14 години гостува за поредна година и през тази представя „Антигона“. Предварителната селекция пък показала, че от тези 21 представления, 11 са на български автори, а пъстротата на фестивала осезаемо се усеща.

Актьорът и режисьор Гьорги Георгиев – Антика добави, че през тази година във фестивала присъстват антични пиеси и класици като Шекспир, Молиер и българска драматургия. „Когато нещо е добре направено, почти образцово, няма смисъл да се говори за него, защото дискусията ще се превърне в суха теория. Израстването на фестивала през тази година е очевидно. Това си личи и от реакцията на участниците. Когато си поставиш гръмко заглавие за фестивал, това е голяма отговорност и цел. „Океан от любов“ наистина се изпълва с любов и започва да се изписва с дебели букви.“

Актрисата от театър „Зад канала“ Весела Бабинова допълни, че през всички тези години се вижда колко децата чакат фестивала, за да покажат новото, което са направили през годината. „Забелязвам, че те комуникират помежду си, опознават се, хвалят се, гледат се и то с добри очи. Редовните посетители стават все по-добри, все по-смело пристъпват към текстове, от които дори професионалистите се боим. Фестивалът става все по-концентриран в енергията си и хората нямат търпение да дойдат отново. Виждам деца, за които театърът не е просто хоби, а горят истински в него.“

Инна Церовска сподели, че, един вид, сме прехвърлили океана от любов. Режисьорът Сашо Беровски, който също е представил спектакъл на своя студия, е предложил участие като ателие – подарък за фестивала – танцов театър от остров Ява. Благодарение на индонезийското посолство и установените добри контакти, на участниците е представено нещо нетрадиционно, интересно, по някакъв начин и екзотично. Заедно с партньорите от остров Ява тук са и двама много стойностни творци – Здрава Каменова – сценарист и режисьор, част от сценарния екип на „Откраднат живот“. Хрумна ми, че децата, гледайки с бабите си турски сериали, биха могли да се допрат и до хората зад кадър. Друго ателие е представено от Мартин Каров – импровизационен театър. Това, което се случва, младежите ще отнесат със себе си. Нов акцент е среща лица, които са били част от „Океан от любов“, които ще попитаме „А сега накъде?“. Срещата е тази вечер – Елена Замяркова, Анатоли Ставрев от паталенската школа (сега в Ямболския театър), Ники Желев, номиниран за Икар за изгряваща звезда. И едно завършващо през тази година момиченце – Самуела Церовска, която ще попитаме „А сега накъде?. Вече години се опитваме да накараме публиката да чуе за „Океан от любов“. През тази година по време на театралния маратон сложихме една кутия, а събраната сума ще дадем като дофинансиране на някои от групите. Сума, която гражданите на Пазарджик са решили, че ще дадат. Това е нашият фестивал!

Церовска благодари специално на медиите, които 13 години седят зад екипа на „Океан от любов“.

Коментари