Общество

Ози и Сю на образователно гостуване в Семчиново

Мечето Ози гостува на ЦДГ в с. Семчиново, за да научи хранят ли се децата здравословно.

Децата от подготвителната група в ЦДГ в с. Семчиново посрещнаха с интерес Мечето Ози. Малкият приятел гостува на децата, за да разбере хранят ли се здравословно и първото, което ги попита бе знаят ли защо човек се храни. За да порасне и да има енергия – отговориха те.

 

Занимателното обучение припомни на бъдещите първокласници правилото задължително да се измиват ръцете преди хранене, да се яде бавно и да се консумират повече плодове и зеленчуци. Здравните експерти показаха филма „Пет ключа за безопасна храна”, който малките възпитаници на детската градина изгледаха с интерес. В детското хорце и забавните игри  се включиха всички и обещаха, че ще поканят отново Ози.

 

Пушещата Сю онагледи вредата от тютюнопушенето

Над 50 ученици от шести, седми и осми клас от ОУ „Хр. Ботев” в с. Семчиново взеха участие в обучителния урок за вредата от тютюнопушенето, който изнесоха здравните експерти от РЗИ Пазарджик Ирина Атанасова и Анелия Куртакова.

OY_Semchinovo

Пушещата кукла Сю нагледно показа какво се случва при употребата на цигари – децата видяха и помирисаха отложения жълт налеп и научиха, че при пушене се отделят над 4 хиляди отровни вещества, от които поне 40 способстват за развитие на ракови заболявания.

Те се увериха, че „Животът обича непушачите” от излъчения филм и се включиха

в изследването на съдържанието на въглероден монооксид в издишания въздух. Тестът показа нормални стойности за повечето от осмелилите се деца, но, за съжаление, имаше и случай, доказващ тютюнопушене на едно от тях.

Експертите от РЗИ ще продължат през цялата година да провеждат здравно-информационните обучения на различни теми с деца от учебните заведения в областта.

Коментари