Криминално

Общо 47 години затвор за убития Йордан Асенов от Братаница

Пазарджик

Две присъди по 16 години и една от 15 бяха произнесени в Окръжен съд Пазарджик за смъртта на 44-годишния Йордан Асенов от Братаница.

 

Асенов е обявен за издирване на 9 декември 2015 г. Тялото му беше открито в канал в землището на село Ляхово около два месеца по-късно, когато бяха задържани и заподозрените. Пред Темида застанаха Васил Спасов, Георги Николов и Илиян Найденов. Те са признати за виновни за извършване на умишлено убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Васил Спасов и Георги Николов са осъдени на по16 години затвор а Илиян Найденов на 15 години. Присъдата трябва да се изтърпи в затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим. Присъденото обезщетение за съпругата и шестте деца на убития е по 50 000 лева. Тримата подсъдими трябва да го заплатят солидарно. В тяхна тежест са и направените разноски по делото. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

С четенето на присъдата беше потвърдена мярката за неотклонение „задържане под стража“ на Спасов и Николов. Изменена беше тази на Илиян Найденов от парична гаранция също в „задържане под стража“. Мярката влезе в сила незабавно и той беше задържан в съдебната зала. В седмодневен срок може да обжалва ареста си.

След прочитане на присъдата съдебната зала беше огласена от плач на жена, близка на някой от осъдените. Роднините на убития бяха тихи, но явно удовлетворени. Пред съдебната зала адвокат Марин Марковски определи присъдата като, цитирам, съдебна грешка, и изрази увереност, че тя може да бъде поправена.

Коментари